Hanovra – istorie, tehnică, comerț

Hanovra, cu o istorie de peste o mie de ani, este și astăzi un important oraș comercial.

Foto: Unsplash

Cu o populație actuală de 530 mii de locuitori, Hanovra este capitala Saxoniei Inferioare, al doilea land ca mărime din Germania.

Foto: Unsplash

Dintre numeroasele parcuri ale localității, se remarcă cea mai semnificativă grădină barocă din Europa, Grosser Garten din Herrenhausen. Cele două perle ale orașului vechi sunt vechea primărie (Altes Rathaus) și biserica luterană Sfântul Gheorghe și Iacob (Marktkirche), dar vizitatorii acestor monumente trebuie neapărat să treacă și pe la noua primărie impunătoare, Opernhaus, precum și la casa memorială a filozofului și matematicianului Gottfried Wilhelm Leibniz. Hanovra este și astăzi un important oraș comercial, centrul de târguri de aproape 500 mii de metri pătrați Hannover Messe fiind cel mai mare spațiu expozițional din lume – printre altele, aici este organizat și CeBIT, cel mai mare târg european al tehnologiei informației și comunicațiilor.

Conexiunea britanică

Foto: Unsplash

Datorită amplasării favorabile, localitatea întemeiată la sfârșitul primului mileniu pe malul râului Leine a devenit un oraș comercial important în secolul al XIII-lea, mai ales datorită legăturii directe pe apă cu Bremen. Cele mai importante biserici ale orașului au fost construite în secolul al XIV-lea. În secolul al XVII-lea Hanovra a devenit capitala Principatului Braunschweig-Lüneburg, păstrându-și rolul central și după ce statul a devenit Regatul Hanovra la începutul secolului al XIX-lea. Principele elector George Ludovic I, înrudit pe ramură maternă cu Casa Stuart, a moștenit în 1714 tronul Marii Britanii – domnitorii Casei de Hanovra conducând până în 1901 imperiul britanic.

Bere și schnapps în același timp

Foto: Unsplash

Baza bucătăriei locale este asigurată de feluri de mâncare consistente, garnitura principală fiind cartofii. Primăvara este popular sparanghelul, la fel de delicios cu unt topit, dar și cu sos olandez, fiind servit de obicei cu șuncă fiartă, friptură de vită sau pește. Toamna este sezonul verzei crețe, consumată împreună cu cârnații picanți locali. Tortul de migdale însoțește în mod tradițional cafeaua de după-amiază, un alt desert tipic hanoverian fiind Welfenspeise - budincă dulce de jeleu și spumă de vin. La târgul tradițional anual, locuitorii consumă cu mândrie Lüttje Lage, care sunt două băuturi într-una: paharul plin cu bere locală trebuie ținut cu degetul mare și arătătorul, iar cel de schnapps cu cel mijlociu și inelar. Ideea este să bem ambele băuturi în același timp.


AMI MÉG ÉRDEKELHET