Világkonyha: tudod, hogyan készül a csokoládé?

A kakaó, illetve a csokoládé karrierje nem Európában kezdődött, hanem Amerikában, ahol az őslakosok már évszázadokkal az első európai hódítók megjelenése előtt fogyasztották – igaz, még csak italként, nem pedig szilárd formában.

Fotó: Pixabay
A régészek a mai Honduras területén fekvő Ulúa völgyben találták meg a legrégebbi tányérokat és ivóedényeket, amelyeket kizárólag a „xocoatl”, a kakaóbabból készített folyékony csokoládé elkészítéséhez és fogyasztásához használtak. Lássuk, hogyan került Európába?

Fotó: Pixabay

A csokoládé fontos szerepet játszott a maják vallásában – és a gazdaságban is. Luxuscikknek számított, melyet csak a kiváltságos rétegek engedhettek meg maguknak, megbecsültségét pedig az is jelzi, hogy a fontos emberek temetési szertartásain kultikus szerephez jutott. A régészek a sírokban terrakotta tárolóedényeket találtak, melyekben sötétbarna port fedeztek fel, ami az elhunytnak felajánlott csokoládéital maradéka volt.

A csokoládé kakaóbabból készül, ami a kakaófa (Theobroma cacao) termése. A kakaófa Dél-Amerika trópusi esőerdőiben őshonos, innen terjedt el szerte a világban. Napjainkban a legnagyobb kakaótermelők az Egyenlítő környéki afrikai országok – Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria, Kamerun –, de jelentős mennyiséget állít elő Indonézia, Brazília és Ecuador is.

A kakaófák kényes növények. Bár akár 200 évig is élnek, de felhasználható termést csak 25 éven keresztül hoznak. A kakaófának 4-5 évbe telik, mire meghozza első termését, ami átlagosan 2500 kakaóbabot jelent. Egy kiló csokoládé elkészítéséhez körülbelül 800 kakaóbabra van szükség.

Fotó: Unsplash

A csokirajongók számára jó hír, hogy imádatuk tárgya nemcsak finom, de kedvező élettani hatása is van. A csokoládé gazdag ásványi anyagokban, fogyasztása enyhíti a stresszt, a benne található feniletilamin pedig serkenti az endorfin – azaz a boldogsághormon – termelését az agyban. A magas kakaótartalmú étcsokoládé jótékony hatással van a szívre és a vérkeringésre, mert segíthet visszaállítani az erek rugalmasságát. A rendszeresen csokoládét fogyasztók körében kisebb a szélütés előfordulásának esélye.

Otthon is készíthetünk csokoládét!

Fotó: Unsplash

Egy edényben tejet melegítünk, de nem szabad felforralni. Egy tálban összekeverjük a kakaót a cukorral, és lassan hozzáadjuk a tejhez. Folyamatos keverés mellett beletesszük az olvasztott vajat is. Lassú tűzön főzzük még néhány percig. Kiolajozott formába öntjük a forró masszát, és hagyjuk kihűlni. Ezt követően néhány órára a hűtőbe tesszük, majd kiborítjuk a formából és felszeleteljük.

AMI MÉG ÉRDEKELHET