6 étel, amit egyszerűen meg kell kóstolnod Tokióban!

Bármely városi utazás átalakulhat gasztrotúrává, különösen, ha olyan izgalmas és sokszínű nagyvárosban vagyunk, mint Tokió.

Fotó: Shutterstock

Japán minden szempontból egyedülálló élményt nyújt az utazóknak. Izgalmas kultúrája és művészete mellett gasztronómiája – beleértve a japán étkezési tradíciókat is – annyira más, mint az Európában megszokott, hogy egy távol-keleti utazás tele van őszinte rácsodálkozással. Lépjünk most túl a szusin és nézzük, hogy melyik hat ételt nem szabad kihagyni Tokióban!

Okonomijaki, a sós palacsinta

Fotó: Unsplash

A palacsinta és az omlett kombinációjához hasonlítható gyorsétel rendkívül népszerű Tokióban. Hagyományosabb formájában olyan hozzávalókkal kínálják, mint a medvehagyma, a sertéshas és a káposzta. Az okonomijakit sok helyen a vendég szeme előtt, főzőlapon készítik, majd édes-savanyú szójaszósszal tálalják. Népszerű feltétek közé tartozik még a majonéz és a bonito pehely is, ami apróra vágott, szárított halat jelent.

Rámen, a melengető

Fotó: Unsplash

Ez a tésztás leves már az egész világot meghódította, nem is csoda, hiszen kiadós, laktató, igazi lélekmelegítő finomság, aminek kedvelt változatában bambuszrügy, szaftos hús, nori, vagyis szárított algalapok és főtt tojás is van. Tokió-szerte sokféle ramenező található, mindegyik egyedi ízvilággal és stílussal, választhatunk olyan helyet is, ahol személyre szabhatjuk a levesünket, de a legjobb, ha rábízzuk magunkat a szakácsokra.

Tempura mindenkinek

Fotó: Shutterstock

Valószínű ezzel a japán étellel is találkoztunk már, a tempura ugyanis szintén nagyon népszerű finomság, a lényege pedig hasonló a jól ismert rántott ételekhez: valamilyen ízletes húst, zöldségeket, rákot könnyű, roppanós tésztában kisütve kínálnak. Tokióban számos étterem direkt erre specializálódott, így a költséghatékony utazásra törekvők és a fine dining éttermeket előnyben részesítők is megtalálhatják a kedvükre valót.

Jakitori, avagy a japán saslik

Fotó: Shutterstock

A jakitori hagyományosan csirkehúsból készül, nyársra húzva, édes szójaszósszal kenve, parázs fölött grillezve kínálják. Bár a csirke a legelterjedtebb, rengeteg húst és zöldséget kóstolhatunk jakitori stílusban elkészítve, városszerte. Ezt az ételt Tokió számos izakaja éttermében – ezek leginkább gasztrokocsmához hasonlíthatóak – megkóstolhatjuk egy japán sör vagy szaké mellett.

Miszoleves, akár reggelire is

Fotó: Unsplash

Ennek a hagyományos japán levesnek a fő összetevői a dasi, ami egy hal alaplé és a miszopaszta, különféle összetevőkkel kombinálva, mint például tofu, zöldhagyma és nori. Egész Tokióban előszeretettel fogyasztják, gyakran kiegészítőként kínálják a főételek mellé. Laktató, népszerű étel, amit akár reggelire is szívesen fogyasztanak.

Jakiniku, a közösségi élmény

Fotó: Shutterstock

Az étkezés közösségi esemény a japán kultúrában, a jakiniku pedig ideális módja annak, hogy együtt leüljünk és együnk, hiszen ez lényegében egy japán hangulatú BBQ. A zsenge húsokat és a friss, válogatott zöldségeket nyitott grillen sütik a vendégek szeme láttára, sőt egyes éttermekben magunknak süthetjük meg saját ízlésünk szerint a finomságokat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET