Járd be a Skót-felföldet! Megmutatjuk hova és hogy jutsz el! (1. rész)

A Skót-felföldön ezernyi patak, vízesés, kolostorrom és legenda várja a különlegességre nyitott túrázókat. De mire kell figyelnünk?

Fotó: Unsplash

A Skót-felföld (Highlands) korántsem csak egy tájegysége Skóciának. Nemcsak, hogy elkülönül nyelvileg, kulturálisan és természeti értékeit tekintve is, de itt lakik Nessie, a legendás víziszörny, itt törnek az ég felé Nagy-Britannia legmagasabb hegyei és sokak szerint a legszebb tájai is itt találhatók. Háromrészes sorozatunkban bemutatjuk a négy leglátványosabb túraútvonalat, illetve hasznos tanácsokat adunk a skóciai kiránduláshoz.

A Skót-felföld számokban

Fotó: Pixabay

  • A Highlandsen 3 nyelven beszélnek: angolul, skótul és gaelül.
  • A Skót-felföldön kb. 234 000 ember lakik.
  • A West Highland Way (WHW) túraútvonalon évente kb. 120 000 ember kirándul.
  • A Highlands észak-nyugati része geológiailag 750 millió éves – nem csoda, hogy dinoszaurusz-lábnyomokat is lehet itt találni.
  • A vidéken 47 lepárlóban készül whisky
  • Nagy-Britannia legeldugottabb általános iskolájában a Scoraig-félszigeten rendszerint kevesebb a diák – jelenleg 7 –, mint a tanár.

Fotó: Pixabay

A Skót-felföld (Highlands) időjárásáról egy régi mondás azt tartja, ha nem tetszik, menj húsz percet egy másik irányba, és garantáltan mást találsz ott.

De azt is mondják, hogy itt egyetlen nap alatt megtapasztalhatod mind a négy évszakot...

A felföldiek úgy tartják: a nyári átlagosan 18 Celsius-fokos klímájuk egyszerűen tökéletes, a tavasz kissé nedves, az ősz pedig kissé fagyos, de minden évszakban érdemes ellátogatni hozzájuk

tudnivalók a felföldi túrázáshoz

Fotó: Unsplash

  1. Skóciában szabad vadkempingezni, de mindig érvényes a „ne hagyj nyomot” szabálya, így kis ásó, szemeteszsák és egyéb hasznos dolgok is be kell, hogy kerüljenek a hátizsákba. Az erre vonatkozó előírásokat a Scottish Outdoor Access Code tartalmazza
  2. A Loch Ness 360-ra és más túrákra is felkerekedhetünk kutyával, biciklivel, de akár lóval is, nyilván tiszteletben tartva a helyi gazdák, farmok, haszonállatok életét.
  3. Ha nem sátrazunk, érdemes előre szállást foglalni, mert az iskolai szünetekben és nyáron nagyon sok a vendég! Viszont nyáron este 10-ig világos van, úgyhogy sok minden belefér a napba.
  4. Mindig lehet számítani esőre, szélre és legfőképp gyors váltásokra az időjárásban. Vízhatlan, gyorsan száradó, réteges technikai öltözék ajánlott, vízhatlan vagy gyorsan száradó, bejáratott cipővel.
  5. A midge-ek idegesítő, vérszívó szúnyogszerű rovarok, amelyek imádják a vizes, lápos élőhelyeket – amilyen a Skót-felföld. Csak a nőstény egyedek csípnek, de ha nincs nálunk ultrahangkészülék, a legjobb, ha befújjuk magunkat Smidge-dzsel, meggyújtjuk a citronella gyertyánkat, eldugjuk a csupasz bőrfelületeinket, és úgy általában: hajnalban és naplemente idején nem tartózkodunk a közelükben.

​A Loch Ness-i szörny – valóság vagy legenda?

Fotó: Pixabay

A mély, átláthatatlan vízben úszkáló sárkányszerű szörny első írásos említése 565-ből származik. Aztán a legalább 1500 éves Nessie (vagy leszármazottja?) az 1930-as években jött divatba igazán, amikor már állítólagos fotók is készültek róla! Ugyan a leghíresebbről hat évtizeddel később kiderült, hogy hoax volt, de addigra Nessie már világhírnévre tett szert, és rengeteg „szemtanú” látta itt-ott előbukkanni.

Később profi kutatók szonárral igyekeztek többször is a szörny nyomára bukkanni, utoljára 2003-ban is, de a hatalmas víztömegben nem lelték meg a celebet. Ez azonban nem szegte kedvüket: 2018-ban DNS-alapú módszerrel vizsgálták át a tavat, és ha 65 millió éve kihalt dinókra nem is bukkantak, számos angolnafajra viszont igen. Lehet, hogy Nessie egy óriási angolna? Ami biztos, hogy a szörny évi 80 millió dollárral járul hozzá Skócia gazdaságához.

AMI MÉG ÉRDEKELHET