Oppenheimer, az atombomba atyja, egy karibi földi paradicsomba vonult vissza

J. Robert Oppenheimer a Karib-tenger egyik aprócska szigetén rejtőzködött élete utolsó 13 évében.

Fotó: Unsplash

A népszerű Oppenheimer című film révén rengetegen megismerhették az atombombát megalkotó tudós történetét. Robert Oppenheimer nyilvánosan küzdött találmányának erkölcsi következményeivel a második világháborút követően, de azt kevesen tudják, hogy az ezt követő politikai csapás olyan mélyen érintette őt, hogy hátralévő napjait St. John szigetén töltötte.

Robert Oppenheimer először a titkos Manhattan-tervnek köszönhetően érkezett a Kubától délkeletre található, az Egyesült Államokhoz tartozó szigetre. A helyen, ahol a tudós 1955-től az 1967-ben bekövetkezett haláláig élt, ma egy nyilvános terület, az Oppenheimer strand áll, amelyre gyakran a Virgin-szigetek egyik legjobb strandjaként és egyik legszebb titkaként hivatkoznak.

Illusztráció: Pixabay

Amikor 1949-ben az Egyesült Államok akkori elnöke, Henry Truman arra utasította a tudósokat, hogy készítsék el az atombombánál ezerszer nagyobb robbanásra képes hidrogénbombát, Oppenheimer tiltakozott. Mindez az Egyesült Államok antikommunista boszorkányüldözésének célpontjává tette a tudóst, akit 1954-ben egy négyhetes vallatás után megfosztottak biztonsági engedélyétől is. Oppenheimer ekkor – megalázva és kifáradva – úgy döntött St. Johnra utazik családjával. A BBC szerint a sziget annyira megtetszett neki, hogy következő évben vett itt egy telket. Egyszerű tengerparti kabint épített, amelyet ezt követően már csak ritkán hagyott el. A gazdag manhattani családban felnőtt fizikus számára óriási váltás volt, hogy a szigeten se telefon, se elektromos hálózat nem volt kiépítve – igaz, így az FBI sem tudta lehallgatni őt. Mivel a szigeten lakók nem ismerték őt, és nem is nagyon érdekelte őket a kiléte, Oppenheimert senki sem zaklatta, névtelen lehetett.

Fotó: Unsplash

Közel 60 évvel Oppenheimer halálát követően St. John még mindig a legkisebb, legtávolabbi és legkevésbé fejlett a Virgin-szigetek három szigete közül. Területének háromnegyedét egy védett nemzeti park teszi ki, amelyet 20 különböző, jelzett túraútvonalon fedezhetünk fel.

St. John-on nem működik reptér és hajóutak sem szelik át a közeli vizeket.

A gyönyörű Oppenheimer Strand a sziget egy eldugott részében foglal helyet, szinte alig jelölve, a tudós egykori kabinját egy hurrikán végleg elpusztította, a helyén ma közösségi ház áll.

AMI MÉG ÉRDEKELHET