Pattanj két kerékre – top 5 látványos bicikliút Európában!

Nyugat-Európa bővelkedik tökéletesen kiépített kerékpárutakban – kiválogattuk a legjobbakat!

A biciklizés egyrészt csökkenti a vakációnk negatív környezeti hatásait, másrészt segít jobban átélni az élményt, elmerülni a látványban. Éppen ezért olyan úti célokat mutatunk be, ahol nemcsak a kerékpáros infrastruktúra megfelelő, de a látványtól is leesik az állad tekerés közben.

​Garda-tó, Olaszország

Fotó: gardatrentino.it

A Garda-tó partján változatos útvonalak, különböző nehézségi szintek és ínycsiklandó olasz finomságok várnak. Az Adige folyó mentén számos mountain bike útvonal fut, gyönyörű kilátással a Garda-tóra. A környéken emellett számos hagyományos kerékpárút is vezet, ráadásul idén nyílik egy új, 140 km hosszú bicikliút is, amely Lombardiából Trentón át Venetóba vezet, majd visszaviszi a kerékpárosokat. Az új út a kontinenst átívelő EuroVelo Route 7 és EuroVelo Route 8 európai kerékpárútvonalakat köti össze. A tavaszi 20 fok tökéletes a biciklis utazáshoz és így a nyári turistadömpinget és a kánikulát is elkerülöd.

Atlanti-óceán partvidék, Portugália 

Fotó: Shutterstock

Az EuroVelo 1 (más néven az Atlantic Coast Route) útvonal Norvégiától Portugáliáig tart, hat országon át vezet az Atlanti-óceán partját követve. Az út portugál szakasza több mint 200 kilométernyi csodás tengerparton halad végig Huelvától Sagresig, és teljes egészében átszeli Algarve régiót, ahol az időjárás már koratavasszal is kellemes – a naptejet ne hagyd otthon! Persze erős szélre számítani kell itt is, a csodálatos panoráma azonban mindenért kárpótol.

​La Seine à Vélo, Franciaország

Fotó: laseineavelo.com

A Szajna mentén vezető 400 km-es La Seine à Vélo kerékpáros útvonal a természeti és kulturális örökségek tökéletes kombinációját nyújtja. Párizs központjából, a Notre-Dame-székesegyháztól indul, és több mint 130 településen halad át a Szajna mentén, majd Normandiában ér véget. Az útba eső festői városok – Giverny, Les Andelys, Deauville, Honfleur – mindegyikénél ajánlatos megállni nézelődni. Ezek a tájak olyan világhírű művészeket ihlettek meg, mint Claude Monet, Edgar Degas vagy Victor Hugo.

​Limburg, Belgium

Fotó: Shutterstock

Az ország kerékpáros fővárosaként számon tartott területen innovatív kerékpáros projektekkel találkozhatunk. Ha adrenalin-túrára vágysz, akkor a be-MINE kalandparkot keresd fel, ahol a Mountain Adventure részen minden terepbiciklis álma valóra válik. Pihenésképp érdemes felkeresni a De Wijers természetvédelmi területet egy erdei séta erejéig, vagy a Bokrijk skanzent és arborétumot. Tavaszi, előnyári biciklis utazáshoz nem is találhatnál megfelelőbb desztinációt, ráadásul Hollandia is csak egy ugrásra van innen!

​Rajna kerékpárút

Fotó: eurobike.at

A Svájcot, Franciaországot, Németországot és Hollandiát összekötő Rajna kerékpárutat csak tapasztalt bicikliseknek ajánljuk! Az összesen 1500 km hosszú biciklis túraútvonallal (EuroVelo 15) érdemes megvárni a májust, amikor az időjárás kegyesebb a biciklis utazókhoz. Jól kiépített, megfelelő infrastruktúrával ellátott út, de arra készülj fel, hogy olykor nagy forgalmú autóutakon kell haladni, ahol mindössze egy felfestett vonal választ el az elsuhanó járművekről!

AMI MÉG ÉRDEKELHET