Hat különleges finn étel, amit érdemes kipróbálni!

Bár nem tartozik a világ leghíresebb konyhái közé, a finnek gasztronómiája igen változatos. Nézzük, milyen ételeket érdemes megkóstolnunk, ha Finnországban járunk!

Fotó: Shutterstock

Mitől különleges a finn a konyha? A halaktól, vadételektől, erdei gyümölcsöktől, gombáktól és sajtoktól. A finnek kamrája telis-tele van a természet kincseivel, és mindennap ezeket az egészséges ételeket fogyasztják. Az éttermek is törekednek arra, hogy helyi termékeket, alapanyagokat használjanak, emellett nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy vegyszerek nélkül, hagyományos eljárással tartósítsák az élelmiszereket: ilyen a besózás és füstölés a halaknál, vagy a zöldségek fermentálása.

QUENELLES

Fotó: Shutterstock

A finn halas egytálétel egy dús, tejszínes főétel, amit pirított zsemlemorzsával és zöldfűszerekkel is gazdagítanak. A tojásformára szaggatott halpépet összesütik a tejszínes szósszal és úgy is tálalják.

​LIHAPIIRAKKA

Fotó: Shutterstock

Hétköznapi péksütemény, amelyet fűszerezett, rizses marhahússal, sonkával vagy tojással töltenek meg, majd megsütnek. A végeredmény: kiadós húsos táska kelt tésztából, ami pékségekben kapható, de street foodként is árulják. Mivel meglehetősen laktató, így akár ebédnek is beillik városnézés közben.

Salmiakki

Fotó: Shutterstock

A finn gyerekek és felnőttek odavannak a medvecukorért, olyannyira, hogy létezik náluk egy sós változat is, amit salmiakkinak neveznek. Az édes és a sós változatból is készül fagyi, amit mindenképp érdemes kipróbálni, ha már ott járunk. Az édesgyökér-íztől pedig nem kell megijedni, hidegen egészen más élmény, mint gumicukor formájában.

​​​KIISSELI

Fotó: Shutterstock

Bár a szezon nagyon rövid, a finnek nagyon szeretik az epret és bármilyen formában szívesen. A kiisseli egy besűrített, híg pudingra emlékeztető állagú eperszósz, ami lehet leves, kompót, öntet, édesség is.

​GOMBASALÁTA

Fotó: Shutterstock

A finnek a gombákat sós lében, fűszernövényekkel rétegezve teszik el. Majd ezt a konzerv gombát használják a hagyományos gombasalátájukhoz, amelybe hagyma és sűrű, krémes tejszín is kerül.

​KARJALANPIIRAKKA

Fotó: Shutterstock

A búzalisztes vagy rozsos karéliai pirogba sós töltelék kerül, és a legtöbb kávézóban, pékségben, valamint a szállodák reggeli büféasztalán is megtalálható. Nincs napszakhoz kötve, mikor fogyasztják, miközben kifejezetten laktató, hiszen tört krumplis, rizskásás, sajtos és tojásos töltelékkel készítik. Emellett elterjedtek az édes karjalanpiirakka verziók is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET