10 különleges könyvesbolt, meglepő helyeken

Formabontó helyszínek, amelyeket akkor is érdemes felkeresnünk, ha nem áll szándékunkban könyvet vásárolni.

Fotó: Getty Images


The Paddy Field, Kína

Fotó: Chen Hao


A 800 éves Xiadi nevű település düledező épületét önkéntesek újították fel: a fő falakat megtartva könyvesboltot alakítottak ki belőle. Nagyjából 7500 kötetet tartanak, amelyek nagy része tudományos könyv a művészettörténettől a szociológiáig.

A Paddy Field pincéje

Fotó: Chen Hao


A pincében kialakított olvasószobánál békésebb hely nem sok lehet a környéken.

Word on Water, Anglia

Fotó: Getty Images


Meglepő, de ebben az 1920-as évekbeli bárkában is könyvesboltot alakítottak ki, de más kulturális rendezvény is helyet kap a hajó fedélzetén. A Word on Water Londonban, a Regents-csatornán horgonyoz.

A Word on Water hajó könyvesbolt belülről:

Fotó: Instagram


A Word on Water hajó belsejében olvasószoba is található, amikor pedig hidegebbre fordul az idő, az árusítás is teljes mértékben ide költözik.

El Ateneo Grand Splendid , Argentína

Fotó: Unsplash


A Buenos Airesben található könyvesbolt a világ egyik legcsodálatosabb és legnagyobb áruháza. Az 1919-ben épült Grand Speldid színház romos állapotban lévő épületét földig akarták rombolni, de a Grupo Ilhsa könyveslánc megvásárolta, felújította és új életet lehet bele. A bolt egyben találkozási pont, kávézó és olvasóterem is.

The Last Bookstore, Egyesült Államok

Fotó: Getty Images


Az egykori Los Angeles-i banképületben lévő könyvüzletben az a szabály, hogy nincs szabály, a találomra elhelyezett polcok között órákig elnézelődhetünk. A The Last Bookstore könyvesboltban leginkább antikvár kötetekből válogathatunk.

Munro's Books, Kanada

Fotó: Munro's Books


A szintén egy banképületben létrehozott üzletet a Nobel-díjas író, Alice Munro és férje alapította 50 évvel ezelőtt a kanadai Victoria városban. Nemcsak könyveket árusítanak, hanem képzőművészeti alkotásokat, játékokat is, és kávézó is üzemel az épületben.

Librairie Avant-Garde, Kína

Fotó: Getty Images


Mielőtt ez a furcsa könyvesbolt megnyílt Nankingban, bombabiztos óvóhely és kormányzati parkoló volt. A közel 4000 négyzetméteres helyiséget 1999-ben újították fel egy katolikus templom belsejét megidézve, azóta kedvelt turista célpont és helyi diákok is előszeretettel használják.

Libreria Acqua Alta, Olaszország

Fotó: Getty Images


A Velencében található üzlet talán az egyetlen a világon, ahova olykor érdemes gumicsizmát húzni, mert néha elönti az ár. Neve magyarul azt jelent: az áradás könyvesboltja. A boltot igyekeznek vízbiztossá tenni, a bejáratnál látható elázott könyvek lépcsőként is szolgálnak.

Selexyz Dominicanen, Hollandia

Fotó: Getty Images


A 700 éves egykori maastrichti templom ma gyönyörű könyvesbolt. A gótikus templomot 1790-ben Napóleon megszentségtelenítette azzal, hogy ott szállásolta el a személyzetét, és ott tárolta a fegyverzetének egy részét. 2005-ben már eleve azzal a céllal újították fel, hogy könyvesboltot nyitnak benne.

Atlantis Books, Görögország

Fotó: Instagram


Két angol turista úgy döntött, hogy Szantorinin nyitnak együtt könyvesboltot. Ez lett az egykori barlanglakásból kialakított látványos Atlantis Books bolt.

Atlantis Books

Fotó: Instagram


A könyvesbolt teraszáról egyrészt remek a kilátás.

Zhongshuge, Kína

Fotó: Getty Images


A Csungkingban található modern üzlet belseje egy kaleidoszkópot idéz – rengeteg tükröt használtak dekorációként, hogy elérjék az érzéki csalódást okozó hatást.


Nézd meg, miért is fantasztikus építészeti teljesítmény a csungkingi könyvesbolt:

youtu.be

Welcome to the Most Beautiful Bookstore in Chongqing| Zhongshuge Bookstore
AMI MÉG ÉRDEKELHET