Nem kell a világ másik oldalára utaznunk ahhoz, hogy megkóstoljuk a különleges vietnámi kávét

Az italhoz hagyományosan Vietnámban termesztett, magas koffeintartalmú kávébabokat használnak, erős ízét pedig a fém kávészűrő teszi lehetővé.

Fotó: Pixabay

Vietnám Brazília után a világ második legnagyobb kávétermelő országa, illetve a világ elsőszámú robusztatermelője is. A koffeindús robuszta szemekből egy igazán markáns kávét készíthetünk.

Fotó: Pixabay

Phin filter

A vietnámi kávét jégkockákkal is felszolgálhatjuk, de akár le is fagyaszthatjuk.

A fagyasztott verzió elkészítéséhez mindössze annyit kell tennünk, hogy lefőzzük a kávét, belekeverjük a cukrot, betesszük a fagyasztóba, majd, amikor már megfelelően kásás lesz, ráöntünk egy kis sűrített tejet. Ez utóbbi fontos összetevő: egyszerre hangsúlyozza ki az ital selymességét és édesíti azt. Bár a kávét hidegen és melegen is lehet fogyasztani, Vietnámban általában a hideg verziót preferálják. A hagyományos elkészítéshez egy úgynevezett „phin filterre” is szükségünk van, melyen keresztül lassan tud lecsöpögni az ital. A lefőzött kávénak időre van szüksége ahhoz, hogy megdermedjen, így érdemes néhány órával azelőtt belekezdeni az ital készítésébe, mielőtt el szeretnénk fogyasztani azt.

Videós útmutató

www.youtube.com

How to Make Vietnamese Iced Coffee -- easy recipe

A vietnámi kávé története

Fotó: Pixabay

Robusta kávécserje

A vietnámi kávé érdekessége, hogy igazából egy francia pap által, még 1857-ben került az országba.

A pap azt remélte, hogy az északi régióban belefoghat az arabica kávé termesztésébe, az ország középső felföldje azonban jobb termelési környezetet biztosított a kávébab számára: így kezdődött el az 1900-as években a robuszta bab termesztése. A sűrített tejnek is köze van a franciákhoz, ugyanis a kávé népszerűségének a növekedésével a nehezen szállítható tejre is megnőtt az igény Vietnámban. Mivel az ország kezdett kifogyni a hazai gyártású tejből, az importálás pedig meglehetősen bonyolultnak bizonyult, egy másik megoldást kerestek az emberek. Ebből lett a sűrített tej, mely sokkal tovább őrizte meg a minőségét, ráadásul üvegek vagy dobozok helyett konzervdobozban lehetett beszerezni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET