Este cu adevărat important să activăm modul avion pe smartphone la fiecare decolare?

Aviația are propriile reguli și obiceiuri, care nu au fost create întâmplător, chiar dacă unele reglementări par ciudate.

Foto: Unsplash

După ce ușa avionului se închide, începe ventilația aerului în interior și aproape imediat putem auzi instrucțiunile din difuzor: vă rugăm să vă ocupați locurile, să opriți telefoanele mobile, să puneți toate dispozitivele pe modul avion! Mulți oameni cred că oprirea telefonului sau cel puțin punerea lui în modul avion este o precauție inutilă, dar acum vă vom spune de ce este important să respectăm regulile.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU TELEFONUL?

Foto: Unsplash

Numit flight mode sau airplane mode în engleză - adică modul avion în română, este starea în care smartphone-ul este pornit, dar recepția și transmiterea oricărui fel de semnal este oprită.

Deci mobilul este funcțional, dar nu detectează semnalele Wi-Fi și pe cele ale rețelelor mobile.

Dacă am activat acest mod în setări, atunci pictograma lui este vizibilă atât pe dispozitivele Android, cât și pe iPhone, așa că nu o vom lăsa așa accidental după aterizare. În modul avion, telefonul nu va primi semnale radio care ne permit trimiterea și primirea de mesaje text sau efectuarea și primirea de apeluri, nu va încărca pagini web sau e-mailuri și nu poate descărca niciun fel de date. Așa că înainte de zbor este bine să salvăm tot ce avem nevoie, fie că este vorba de documente, filme, muzică sau jocuri! Pe de altă parte, în modul avion telefonul se va descărca mult mai lent, deoarece încărcarea datelor și primirea semnalelor consumă multă energie.

DAR DE CE SUNT NECESARE TOATE ACESTEA?

Foto: Unsplash

Organizațiile de control al traficului aerian interzic utilizarea telefoanelor mobile deoarece avioanele folosesc o mulțime de unde radio, iar prin oprirea telefoanelor mobile, sunt prevenite interferențele. În timpul zborului, avioanele trec peste o mulțime de turnuri de transmisie pentru telefoanele mobile (turnuri celulare), ale căror unde sunt folosite de piloți și aeroporturi pentru o comunicare perfectă în timpul zborului. Wi-Fi, Bluetooth, apelurile vocale, transmisiile de date 3G, 4G și 5G folosesc toate părți diferite ale spectrului de frecvențe radio, toate acestea fiind necesare și pentru navigație. Trebuie să ne imaginăm că este ca și cum am asculta o emisiune radio, dar sunetul nu este clar, pentru că putem auzi un alt post de radio în același timp, dar niciunul dintre ele nu poate fi distins clar.

Cel mai critic tip de interferență este cauzat de semnalul 5G, în timp ce această rețea devine din ce în ce mai răspândită în întreaga lume.

Foto: Pixabay

Navigarea precisă este foarte importantă în timpul decolării și aterizării, deoarece este necesar să se determine cu exactitate cât de departe se află avionul de sol și, pe baza acestei informații, piloții iau deciziile necesare pentru zbor. Dacă dispozitivul 5G al unui pasager nu este pe modul avion, antena altimetrului radio al aeronavei poate capta un semnal fals – acest lucru poate provoca o indicare incorectă a înălțimii avionului deasupra pistei, ceea ce poate fi foarte periculoasă, mai ales pe vreme rea, zăpadă, ceață sau vânt puternic.

Pentru a accesa Wi-Fi-ul în timpul zborului, care poate fi solicitat ca serviciu cu cost suplimentar, sunt folosiți sateliți, deci nu este nevoie să ne conectăm la turnurile de transmisie de la sol, ceea ce înseamnă că nici aceste semnale nu interferează cu navigația zborului.

AMI MÉG ÉRDEKELHET