Muzeul Guggenheim din Abu Dhabi are o nouă dată de deschidere: 2026

Anunțat pentru prima dată în 2006 și programat să se deschidă în 2012, mult așteptatul muzeu proiectat de renumitul arhitect Frank Gehry a cunoscut numeroase provocări. Știrile despre noua dată de deschidere au fost dezvăluite de directorul Guggenheim, Richard Armstrong.

Amplasat pe Insula Saadiyat - un nou cartier cultural din Abu Dhabi - Muzeul Guggenheim se va alătura Luvrului Abu Dhabi, o clădire care a suferit și ea multe întârzieri. Acestora două li se vor alătura ulterior Muzeul Național Zayed (proiectat de Foster + Partner's), Centrul de Arte (de Zaha Hadid) și Muzeul Maritim (de Tadao Ando).

Ilustrație: Guggenheim Abu Dhabi

Având cel mai mare spațiu pe care îl deține în prezent un muzeu din rețeaua Guggenheim (cu instituții în New York, Bilbao și Veneția), clădirea extremă din Abu Dhabi va avea aproximativ 30.000 de metri pătrați.

Ilustrație: Guggenheim Abu Dhabi

Clădirea, proiectată de Frank Gehry este un experiment de design inventiv al muzeului din secolul XXI. Galerii de diferite înălțimi și forme permit flexibilitate în organizarea expozițiilor la dimensiuni care nu au existat până acum. Grupurile de galerii conectate prin podiumuri se centrează în jurul unei curți acoperite. Structura, descrisă de Frank Gehry însuși ca fiind „deliberat dezordonată", va avea, de asemenea, un centru de educație și un teatru cu 350 de locuri, muzeul oferind un program educațional și artistic larg, o varietate de programe live, inclusiv prelegeri, simpozioane, recitaluri muzicale, producții de teatru, proiecții de film și spectacole.

Ilustrație: Guggenheim Abu Dhabi

Muzeul va include 13.000 de metri pătrați de spațiu de expoziție, iar vizitatorii vor putea vedea opere de artă unice realizate de artiști contemporani de renume. Guggenheim Abu Dhabi va fi o platformă pentru artă și cultură contemporană, care va prezenta cele mai importante realizări artistice ale perioadei contemporane. Datorită locației, va contribui la o viziune mai incluzivă și mai extinsă a istoriei artei. Colecția va cuprinde arta în toate mediile produse în întreaga lume din anii 1960 până în prezent.

AMI MÉG ÉRDEKELHET