Primul concert spațial a creat o tradiție

„Jingle Bells” a fost surpriza de Crăciun a astronauților.

Foto: Getty Images


15 decembrie 1965 a fost o zi specială în istoria zborurilor spațiale.

Și nu doar pentru că, după încercări repetate, navele spațiale Gemini-6 și Gemini-7 ale NASA au zburat în tandem pentru prima dată - timp de câteva ore - pe orbita Pământului, uneori la doar 30 de centimetri distanță. În perioada de apogeu a zborurilor spațiale, în perioada premergătoare aselenizării, a fost un succes uriaș - iar personalul de la faimosul Houston Space Center era incredibil de bucuros.

Foto: Getty Images

Thomas P. Stafford și Wally Schirra

Astronauții de pe Gemini-6 și-au făcut partea lor cu o surpriză care va fi ținută minte ca fiind unul dintre cele mai frumoase cadouri ale călătoriilor spațiale. Thomas P. Stafford, acum în vârstă de 93 de ani, și Wally Schirra, care a murit în 2007, au transmis un mesaj radio neașteptat la controlul de la sol înainte de a se întoarce pe Pământ: "Vedem un obiect care arată ca un satelit, care se îndreaptă dinspre nord spre sud pe orbita polară. Comandantul unității de control poartă un costum roșu".

Foto: Getty Images

Houston și echipajul de pe Gemini-7 au rămas fără cuvinte până când cei doi astronauți au cântat cunoscuta melodie de Crăciun „Jingle Bells”. Misteriosul "comandant" era, bineînțeles, Moș Crăciun, iar cântecul, interpretat la muzicuță și clopoței miniaturali de sanie, a marcat primul concert în spațiu. După cum s-a dovedit, Schirra și Stafford se pregătiseră din timp pentru acest spectacol: exersaseră „Jingle Bells” la sol și transportaseră în secret instrumentele în spațiu. Armonica și cei cinci clopoței se află acum în Muzeul Național Smithsonian al Aerului și Spațiului din Washington, D.C., alături de alte câteva instrumente și obiecte personale ale astronauților.

www.youtube.com

Gemini 6: Jingle Bells

Primul concert spațial a stabilit o tradiție și, de atunci, multe altele au urmat exemplul echipajului Gemini 6. Chitare, sintetizatoare și saxofoane au fost transportate în spațiu, iar cimpoaie și koto, un instrument tradițional japonez, au fost, de asemenea, găsite la bordul navelor spațiale.

AMI MÉG ÉRDEKELHET