7 német karácsonyi hagyomány, amely nekünk is ismerős lehet

Karácsonyi hagyományokból sehol nincs hiány, ahol tartják ezt az ünnepet, de hogy lehet, hogy sok országban vannak nagyon hasonló szokások?

Fotó: Shutterstock

Karácsonyi stollen, adventi koszorú és a Szenteste hagyománya? Nem is gondolnánk, hogy igazából milyen sok ünnepi szokásunk van, ami német eredetű. Mutatunk most néhányat, amelyet sok európai országban sajátként ünnepelnek, de a gyökerei Németországból erednek.

Krampuszok éjszakája

A hagyomány szerint a Krampus Nacht, vagyis a Krampuszok éjszakája a Mikulás előtti éjszaka. Ilyenkor az emberek beöltöznek Krampusznak, és végigjárják az utcákat. A Krampusz, aki a Mikulás ijesztő, gonosz, kísérője azért jön, hogy ráijesszen a rossz gyerekekre. Bár a hagyomány beöltözős részét már elég kevés helyen tarták, Németország és Ausztria egyes régióiban ma is része a tradíciónak. Németországon kívül is sok helyen megjelenik a Krampusz alakja, ő az, aki virgácsot hoz a rossz gyerekeknek.

Karácsonyi angyalka

Fotó: Shutterstock

Bármelyik német otthonba lépünk be karácsonykor, egészen biztosan találkozni fogunk a díszek között karácsony angyalkákkal, hiszen a németeknél ez az egyik legnépszerűbb dekoráció. Egyes családokból a különleges darabok generációról generációra öröklődnek, és olyan fontos jelentést és üzenetet hordoznak, mint a remény, az öröm, a szeretet, az összetartozás és a béke.

Adventi kalendárium

Ma már sok helyen árulnak adventi naptárakat, azt azonban kevesen tudják, hogy a hagyomány eredetileg Németországból származik. Bár mára már egész iparág épül a karácsonyi előtt ablaknyitogatós, csokoládét és egyéb ajándékokat rejtő naptárakból, a német lutheránusok a 19-20. században egyszerű gyertyagyújtással, vagy krétavonalak segítségével számoltak vissza az ünnepig.

Az adventi koszorú fehér gyertyája

Fotó: Shutterstock

Adventi koszorú is sok helyen hagyomány karácsony előtt, a rajta található négy gyertyát pedig a karácsony előtti négy vasárnapon gyújtják meg. Németországban ez a hagyomány még egy kicsit tovább tart, ugyanis a koszorú ötödik, középső, általában fehér színű gyertyáját már együtt, családi körben gyújtják meg december 25-én.

Karácsonyi krampampuli

A németeknél népszerű karácsonyi ital, a Feuerzangenbowle (magyarul krampampuliként ismert) borral, rummal, cukorral, fűszerekkel és olykor gyümölcslével készül, és garantáltan átmelegít a hideg időben. Kicsit emlékeztet a szintén népszerű forralt borra, de magasabb alkoholtartalma miatt óvatosabban érdemes kortyolgatni.

Stollen

Fotó: Shutterstock

Kétségtelenül a legfinomabb német karácsonyi hagyomány a stollen. A dióval, fűszerekkel, kandírozott gyümölcsökkel készült, porcukorba forgatott gyümölcskenyér nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A Németországban jellemzően Weihnachtsstollen vagy Christstollen néven ismert, híres ünnepi sütemény mára az egész világon elterjedt, aki nem akar sütni, annak elég csak betérnie valamelyik élelmiszeráruházba és garantáltan találkozik vele.

Az első ünnep

Németországban hagyományosan Szenteste, vagyis december 24-én ajándékoznak a családok, azonban másnap, 25-én is összegyűlnek, együtt ebédelnek, közösen töltik a napot. Ezt a napot gyakran első ünnepként is emlegetik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET