6 német street food, ami kötelező városnézéshez

Sós vagy édes, meleg vagy hideg, húsos vagy mustáros. A német street foodok között mindenki megtalálja a kedvére valót.

Fotó: Shutterstock

Bármerre is járunk Németországban, az utcai ételek gazdag választékával fogunk találkozunk. Próbáljunk ki minél többet az autentikus finomságokból, hogy a városnézés egyben kulináris kaland is legyen!

Sült perec mustárral, a klasszikus

Fotó: Shutterstock

Népszerű német street food, hiszen könnyen fogyasztható, sok helyen kapható a nap bármely szakában, és nem mellesleg nagyon finom. Kapható sima változat, de sajtos, mustáros verziót is választhatunk. Sokkal kellemesebb lesz folytatni a városnézést a kezünkben egy ilyen finomsággal.

Currywurst, a változatos

Fotó: Shutterstock

Egy igazi német ikon, amit mindenképp ki kell próbálni. Általában sült, olykor főtt, felkarikázott kolbászból (bratwurst) készül, a rajta található szószban pedig ketchup, currypor és néha Worcestershire szósz is van. A fűszerek kellemes ízt adnak a hagyományos kolbásznak, így kissé pikáns lesz a végeredmény, közben pedig mégis érezni az autentikus aromțkat. A legtöbb helyen egyszerű kartontányéron kínálják, sültburgonyával, de érdemes több helyen is kóstolgatni, a fűszerezés ugyanis néhol egyedi.

Weisswurst mustárral a húsimádóknak

Fotó: Pixabay

A bajor weisswurst, vagyis a fehér kolbász igazi intézmény, főleg München környékén, ahol sok-sok mustárral, sós pereccel és persze egy pohár hideg sörrel fogyasztják legszívesebben. Az íze nem sokban tér el a hagyományos kolbásztól, de eltérő eljárással készül, a hozzávalókat nagyon alaposan ledarálják és nem adnak hozzá paprikát.

Leberkäse, a húskenyér

Fotó: Shutterstock

Szintén egy bajor eredetű specialitás, 1776 óta készítik és egész Németországban, de még Ausztriában is rendkívül népszerű street food, ami szinte minden sarkon kapható. A kenyér szó csak a formája miatt került bele a magyar elnevezésbe, hús viszont bőven van benne: marha- és disznóhús is. Jellemzően gazdag és zsíros étel, sok fűszerrel, így nagy körítést nem is igényel, általában egyszerű, friss császárzsemlével, mustárral, esetleg némi savanyúsággal kínálják.

Frikadellen, a német fasírt

Fotó: Pixabay

A német frikadellen leginkább a fasírtgombóchoz hasonlítható specialitás, darált húsból készül, opcionálisan hagymával vagy fokhagymával, sóval, borssal és zsemlemorzsával. A német falatozókban általában a currywurst-hoz hasonlóan currymártással és/vagy fűszeres paradicsomszósszal kínálják. Gyors, egyszerű harapnivalók, amit hidegen és melegen, sajttal, vagy anélkül, de salátával is fogyasztanak.

Schneeball, avagy a hólabda

Fotó: Shutterstock

A karácsonyi vásárok kötelező kóstolnivalója az omlós tésztából készült hólabda, amelyet – ahogy neve is sejteti – porcukorba forgatva kínálnak, de van csokis, kókuszos, mandulás és töltött verziója is. Kívülről ropogós, belül puha, igazi ünnepi finomság, ami a dél-németországi Rothenburg ob der Tauber városka helyi specialitása.

AMI MÉG ÉRDEKELHET