Cea mai frumoasă cafenea din lume – New York Café, Budapesta

Capitala Ungariei se poate mândri cu multe atracții de top, dar Budapesta are o specialitate și pentru iubitorii de cafea: cea mai frumoasă cafenea din lume!

NEW YORK CAFÉ BUDAPESTA
Foto: Shutterstock

UCityGuides a realizat clasamentul celor mai frumoase 10 cafenele din lume: Cafeneaua New York din Budapesta a ieșit pe primul loc, iar de atunci este considerată cea mai frumoasă cafenea din lume.

Foto: New York Café

Aleasă cea mai frumoasă cafenea din lume, New York Café este un loc unde se oferă experiențe pentru toate simțurile oaspeților: gust, miros, muzică, confort și priveliște. Toată lumea trebuie să vadă această cafenea uimitoare cel puțin o dată în viață!

Legendarul New York Café așteaptă oaspeții de aproape 130 de ani în inima Budapestei, pe bulevardul Erzsébet care este mereu plin de viață.

Cafeneaua de la parterul Palatului New York cu design luxos, finalizată în 1894, este un loc extrem de important în istoria literaturii maghiare. La începutul anilor 1900 cafeneaua a devenit centrul vieții intelectuale din Budapesta, iar istoria sa se împletește cu literatura și teatrul - cei mai mari scriitori, poeți, compozitori și actori maghiari ai epocii s-au întâlnit la New York Café.

Foto: New York Café

Clădirea, care a găzduit și sediul fostei companii de asigurări New York, a fost proiectată de Hauszmann Alajos, care s-a inspirat din arhitectura renașterii italiene, a stilului baroc și Art Noveau. S-a pus accent deosebit pe crearea unui interior somptuos și spațios. Sălile uriașei cafenele combinate cu restaurant sunt dominate de coloane de marmură și decorațiuni fastuoase. În interior totul este din marmură, bronz, mătase și catifea, iar senzația de lux este sporită și mai mult de candelabrele venețiene și tavanele cu fresce.

Sculpturile exterioare ale cafenelei – 14 fauni de bronz – simbolizează senzualitatea.

Foto: Shutterstock

„Publicul țintă” inițial al cafenelei muzicale era clasa nobilă și înstărită, dar în scurt timp a devenit cel mai popular loc de întâlnire din capitală, unde nu veneau oaspeți doar din Ungaria contemporană, ci din toate colțurile lumii.

Potrivit legendei, în ziua deschiderii cafenelei New York, boemii din Budapesta au aruncat în Dunăre cheile clădirii, pentru a fi deschisă zi și noapte.

Nu știm dacă într-adevăr s-a întâmplat sau nu acest lucru, dar este absolut sigur că în 2014, la aniversarea de 120 de ani a cafenelei, cheile ei au fost într-adevăr aruncate în Dunăre.

În zilele noastre New York Café este un palat al gastronomiei sofisticate. Este extrem de popular atât printre locuitorii Budapestei, cât și printre turiști – cu un număr anual de 600.000 de oaspeți, este cel mai vizitat restaurant din Ungaria, unde deseori trebuie să așteptăm chiar și o jumătate de oră pentru a se elibera o masă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET