A Nulla-sziget rejtélye – hol találkozik a nulla hosszúsági és szélességi fok?

Merre lehet a nulla hosszúsági és szélességi fok találkozási pontja? Van ott egyáltalán valami, hogyan jelölik? Most minden kiderül!

Fotó: Shutterstock

Nehéz képzeletben belőni az Egyenlítő és a nulla szélességi fok metszetét, de leginkább úgy lehet behatárolni, hogy Afrika „hónaljában" van, azaz ott, ahol a Nyugat-Afrika partjai átnyúlnak Közép-Afrikába. A geodéziai (földmérés) mérés két kezdő meridiánja a Guineai-öbölben keresztezi egymást. Hosszúságban és szélességben kifejezve ennek értéke: 0° É, 0° K.

Fotó: Wikimedia

Időjárásjelző bója a Null-ponton az óceánban

A világot keleti és nyugati féltekére felosztó greenwichi meridián egy 1884-ben meghatározott, valójában szubjektív kiindulópont – a washingtoni Nemzetközi Meridián Konferencián nevezték el hivatalosan –, míg az Egyenlítő egy tudományosan meghatározott szélességi kör.

A Null Island, azaz a Nulla-sziget 2011-ben került be a Natural Earth hivatalos adat- és térképkészletébe (régebben is használták térképészeti körökben, de nem volt hivatalos megnevezése és meghatározása), amit egynégyzetméteres szigetként ábrázolnak a térképeken, s melynek valójában az a funkciója, hogy a meghatározásával elkerüljék a félreméréseket és térképészeti torzításokat.

A valóságban a sziget helyén egy lebegő, 3,8 méter magas bóját találunk, amely egy időjárás- és tengerfigyelő eszköz. A bója (a neve: Station 13010 – Soul Buoy) a PIRATA rendszer része – ez egy 17 bójából álló tengeri megfigyelőkészlet, amelyet 1997 óta telepít az Egyesült Államok, Franciaország és Brazília az Atlanti-óceánba.

A Null-szigetet jelölő bójához legközelebb eső szárazföld Ghána és São Tomé partja, de azok sincsenek annyira közel, hiszen 650 kilométert kell hajókázni a bójától a nyílt tengeren.

AMI MÉG ÉRDEKELHET