O clădire nouă din Olanda, făcută în întregime din oglinzi – cu o pădure pe acoperiș

Un nou motiv pentru a pune Rotterdam pe lista noastră de călătorie.

Foto: MVRDV

Depot Boijmans Van Beuningen este primul depozit de artă accesibil publicului din lume. Situat în Museumpark din Rotterdam, este o priveliște impresionantă - atât la exterior, cât și în interior.

Foto: Depot Boijmans Van Beuningen

Cel mai mare atu al unui muzeu este colecția sa, din care de obicei doar o fracțiune este expusă în spațiile lor de expoziție. Luvru, de exemplu, deține aproximativ 550.000 de opere de artă și expune doar aproximativ 35.000 dintre ele. Deci unde este restul? Muzeele le păstrează în depozite de artă, unde accesul este limitat doar pentru experți și personalul muzeului. Dar asta e pe cale să se schimbe: Depot Boijmans Van Beuningen este primul depozit de artă accesibil publicului din lume. Situat în Museumpark din Rotterdam, depoul este o priveliște impresionantă.

Foto: Depot Boijmans Van Beuningen

Clădirea în formă de bol este îmbrăcată în întregime în 1.664 de panouri cu oglindă care reflectă împrejurimile. Structura, concepută de studioul premiat MVRDV, se întinde pe 161.459 de metri pătrați și are o pădure pe acoperiș cu mesteceni, brazi și iarbă care se ridică deasupra vizitatorilor.

Panourile cu oglindă asigură integrarea designului cu împrejurimile sale, reflectând și astfel onorând activitatea și natura Museumpark, proiectat de arhitectul peisagist Yves Brunier cu OMA în anii ’90.

Foto: Depot Boijmans Van Beuningen

În interior, depozitul stochează toate cele 151.000 de artefacte deținute de Muzeul Boijmans Van Beuningen. Vizitatorii pot arunca o privire în culise asupra lucrărilor de restaurare și conservare a artei care au loc zilnic. Dar nu vă așteptați ca interiorul să arate ca spațiul de expoziție tipic al muzeului. Lucrările de artă sunt împachetate și aranjate pe rafturi, rafturi și dulapuri în funcție de „cerințele climatice” și nu de mișcarea artistică din care aparțin, în timp ce colecțiile cu filme și videoclipuri pot fi vizionate în săli speciale de proiecție. Anumite obiecte sunt depozitate în camere climatizate, care sunt și deschise publicului dacă oaspeții sunt însoțiți de un ghid. Scările traversează întregul spațiu și conectează sălile de expoziție și studiourile curatorilor de pădurea de pe acoperiș și restaurantul.

AMI MÉG ÉRDEKELHET