Róma újabb ókori látványosságot készít elő a látogatók számára

Az olasz kulturális minisztérium bejelentette, hogy felfedeztek egy több mint 2000 éves, fényűző római domust és egy páratlan, kagylókból, üvegből és márványtöredékekből álló mozaikot.


Az ókori rómaiak házainak és lakásainak kialakítását leginkább a vagyoni helyzetük határozta meg. A jómódú városlakók magánházait domusnak nevezték – ez egy nagy alapterületű épület volt, amely a külvilág számára elzártan állt, kívülről díszítetlen, ablaktalan falaival. A ház lakói és látogatói az utcáról egy kapun, majd egy előszobán át jutottak be az épület központi helyiségébe.

Az újonnan felfedezett domus a Colosseum Régészeti Park szívében található. Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter szerint a régészeti leletet egy rendkívüli mozaikfreskó teszi különlegessé, amely az összetett jelenetek miatt páratlan. A mozaikképen három nagy hajó hajózik egy tengerparti város felé, amelynek falain kis tornyok és oszlopcsarnokok láthatók, egy olyan jelenetben, amely arra utal, hogy a domus tulajdonosa győzedelmeskedett egy csatában.

A régészek eddig néhány helyiséget tártak fel a többszintes rezidenciából, az ásatásokat jövőre tervezik lezárni.

Az átrium körül elhelyezkedő főtermet nyári ünnepségekhez használták. A tulajdonos, egy római nemes, valószínűleg szenátor, a díszített falak között elhelyezett ólomcsöveknek köszönhetően látványos vízi játékokkal is szórakoztatta vendégeit. A mozaik a i.e. 2. század utolsó évtizedeiből származik, és többek között különféle kagylókból, egyiptomi kék tesszerákból, értékes üvegből, apró márványdarabokból és más kőfajtákból készült.

www.youtube.com

Colosseo, scoperta nuova domus tra Foro Romano e Palatino
A lótuszlevelek és indák között fegyverek, hadihajók részei és szigonyok halmai is találhatók, talán e domus tulajdonosának kettős - földi és tengeri - diadalára utalva. "Intenzíven dolgozunk azon, hogy az ókori Róma egyik legemlékezetesebb helyét minél hamarabb hozzáférhetővé tegyük a nagyközönség számára" – ígérte Alfonsina Russo, a Colosseumi Régészeti Park igazgatója.
AMI MÉG ÉRDEKELHET