Vakáció, másképp – ökoturisztikai desztinációk Romániában

Az ökoturizmus olyan felelős utazás védett területekre, amelynek során a környezetvédelem mellett hozzájárulunk az adott régióban élő közösségek életminőségének a javításához is.

Az ökoturizmusról szóló sorozatunk előző részében általánosságban írtunk arról, mit is jelent ez a fajta utazás, illetve milyen a romániai helyzet. Most bemutatjuk az ország ökoturisztikai desztinációit. Romániában jelenleg öt kijelölt desztináció rendelkezik hivatalos ökoturisztikai minősítéssel (Zernyest–Királykő, Mára–Kaszó–Kakastaréj, Hátszeg–Retyezát, Dornavidék és Bölények földje), míg további öt helyszínen minden adott a felelős ökoturizmushoz: ezek a Király-erdő, az Erdélyi dombvidék, Nagyszeben környéke, Tusnádfürdő és környéke és a Duna-delta.

FOTÓ: MIHAI MOICEANU

Kakastaréj Rezervátum

Zernyest–Királykő

A Királykő a Kárpátok romániai ékköve, a régió leghíresebb lakói a zergék, szimbolikus növénye pedig a havasi gyopár. Akár többnapos vezetett túrán is részt vehetünk, a leghosszabb, 8 napon át tartó program a lélegzetelállító, vadregényes táj mellett medve-, hiúz- és hódlest is magába foglal.

Mára–Kaszó–Kakastaréj

Az autentikus, történelmi Máramarost őrző „sziget" barnamedvének, hiúznak, zergének, vaddisznónak és farkasnak ad otthont. A túraösvények összhosszúsága 69 kilométer, a bicikliutak 164 kilométeren át kanyarognak. Emellett 37, hatósági engedéllyel rendelkező sziklafal várja a mászókat, a Kakastaréj Rezervátumban pedig siklóernyőzni is lehet. A környéken számos, több száz éves fatemplom áll.

Fotó: Potozky László

Retyezát Nemzeti Park

Hátszeg–Retyezát

A gazdag épített örökséggel rendelkező Hátszeget övező hegyekben rengeteg a jelzett turistaútvonal, a községi és erdei utak által sűrűn behálózott híres Retyezát Nemzeti Park számos lehetőséget kínál a kerékpározóknak is. A könnyű sétától a komolyan próbára tevő túrákig mindenki megtalálja a számára megfelelő kihívást, a Dinoszaurusz Geoparkban tett látogatás pedig felér egy időutazással.

Dornavidék

A gazdag állatvilág mellett Bukovina szívében található Románia legnagyobb kiterjedésű tőzeglápos természetvédelmi területe is. A helyi ínyencségek (tejfölös vargánya, pásztorbálmos, füstölt pisztráng, rösztiburgonya) után közvetlenül a forrásból olthatjuk szomjunkat – a kristálytiszta ásványvizek a régió egyik fontos bevételi forrásául szolgálnak.

FOTÓ: MIHAI MOICEANU

Bukovina

Bölények földje

A környék varázsát a természeti szépségek, valamint a kulturális és szellemi értékek harmóniája adja – a különleges szervezésű helyi kolostorfalvak (Văratec, Agapia, Neamţ) egész Európában egyediek. A bölényeket a Vânători Neamț Természeti Rezervátumban figyelhetjük meg, a természetessel szinte azonos életkörülmények között: a mintegy 180 hektárnyi elzárt területen különböző leshelyekről csodálhatjuk meg a kontinens legtestesebb szárazföldi állatfaját.

Nagyszeben környéke

A hagyományos pásztorkodás nyomait két lábon vagy két keréken követhetjük, ám bárhogy is vágjunk neki a festői hegyi utaknak, hamar megtapasztaljuk majd a híres helyi vendégszeretetet. Az évszázados tradíciójú állattartáshoz kapcsolódó hagyományos mesterségek még mindig tovább élnek, így a helyi sajtokat is hozzáértő mesterek készítik.

FOTÓ: MIHAI MOICEANU

Király-erdő

Király-erdő

A számos barlang nemcsak impozáns cseppkőképződményeket rejt, de tágas föld alatti galériákat is. A lenyűgöző tájat régi fatemplomok, vízimalmok, az autentikusan megőrzött háztáji gazdaságok teszik teljessé. Egy teljes vakációra elegendő programot tartogat – többek között túrázás, rafting, hegyikerékpározás, barlangászat közül választhatunk.

Duna-delta

Európa egyik legszebb természeti csodája több mint 320 madárfajnak ad otthont. Az UNESCO Világörökséghez tartozó tájat vízi úton lehet felfedezni – például a kanotkának nevezett járművel, amelyet a delta híres szülötte, a korábbi négyszeres kenus olimpiai bajnok Ivan Patzaichin fejlesztett ki. A speciális csónakokkal egy- vagy többnapos túrákat tehetünk a Sulina-ágon, megismerkedve a helyi élővilággal és a gasztronómiai hagyományokkal is.

FOTÓ: MIHAI MOICEANU

Erdélyi dombvidék

Erdélyi dombvidék

A régió több mint 600 kilométeres, gyalogosan vagy kerékpáron is bejárható turistaútvonalat kínál a Nagy-Küküllő és az Olt folyók ölelésében lévő védett területen. Gyönyörködhetünk a lélegzetelállító tájban, de számtalan, alig ismert kulturális kincset, vagy immár világhíres középkori nevezetességet is felkereshetünk. A középkori erődítmények, mint a kőhalmi vár, vagy Segesvár történelmi belvárosa mellett mintegy 60 erődtemplom található itt.

Tusnádfürdő és környéke

Termálvizek és mofetták gyógyító ereje és a fenyvesek tiszta levegője tölthet fel új energiával minket. Felkereshetjük az ország egyetlen vulkanikus tavát (Szent Anna-tó) és a jégkorszaki maradványnövényei révén híressé vált Mohos tőzeglápot. Medvelesen vehetünk részt vagy csak barangolhatunk a gazdag múlttal rendelkező, idilli székely falvakban.

FOTÓ: MIHAI MOICEANU

Mohos tőzegláp


AMI MÉG ÉRDEKELHET