Grikó: nem halt ki teljesen az ókori görög nyelv

Néhány olasz faluban a mai napig használják.

Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock

A Salentói-félsziget, Gallipoli (illusztráció)

Olaszország ókori történelme a legtöbb ember számára a Római Birodalmat jelenti, ám a félsziget déli részén évszázadokon át éltek görög közösségek is. Bár nagy részük mára már eltűnt, a csizma orrában és sarkában, Calabria és Puglia néhány kis falujában még mindig élnek a grikó népcsoporthoz tartozó leszármazottaik.

A nemzetiséghez hasonlóan az ókorból származó nyelvüket is grikónak hívják, és beszélői bizonyos szinten a mai görögöket is megértik. Bár jelenleg mintegy 60 ezer grikó él Olaszországban, a nyelvet csak töredékük, főleg az ókori görögök hagyományait a mai napig őrző idősebb generáció beszéli. A globalizáció és az elvándorlás miatt a rendszeresen a fejlettebb észak-itáliai városokban munkát kereső fiatalok viszont már meg sem tanulják őseik nyelvét, számukra elég az olasz is.

Fotó: Wikimedia

Kultúrájuk és tradícióik megőrzése érdekében a pugliai grikó települések közös szövetséget hoztak létre az 1990-es években, Grecia Salentina, azaz Salentói Görögország néven – ezek a falvak ugyanis a Salentói-félszigeten, Lecce megyében fekszenek. Jelenleg tizenegy település alkotja a szövetséget, amelynek központja, Calimera le sem tagadhatja görög eredetét: a “kalimera” szó jelentése ugyanis „jó napot.”

Fotó: Unsplash

Alberobello

​Grecia Salentina településeit azért érdemes felkeresni, mert az ország többi részével ellentétben itt a római kultúra mellett az antik görög hagyatékkal is találkozhatunk. Castrignano dei Greciben a klasszikus görög építészet fehér falú házai fogadnak, Sternatiában pedig meg is vásárolhatjuk a mai napig űzött tradicionális mesterségek, a csipkeverés és szövés termékeit.

AMI MÉG ÉRDEKELHET