Dolce vita, tömeg nélkül – olaszországi vakáció „titkos” tengerparti falvakban!

Íme 5 olyan kis olasz település, ahol garantált az autentikus mediterrán életérzés!

Fotó: Pixabay

A világ egyik legszebb partszakasza, a Cinque Terre 1997-ben az UNESCO Világörökség részévé vált, de ezek után szinte élhetetlenné lettek az itt található települések – az egykor békés, idilli falvakba a világ minden tájáról özönlenek a turisták. Ha a Cinque Terre lenne az úti célod, de nem bírod a nyüzsgést, az olasz riviéra bőven tartogat ugyanolyan szép, de békésebb helyeket.

​TELLARO

Fotó: Unsplash

Tellaróban tökéletesen el lehet képzelni, milyen lenne Cinque Terre turisták nélkül.

Apró halászhajók sorakoznak a part mentén, a fügekaktusszal bővelkedő erkélyek sokasága közvetlen kilátást nyújtanak a csillogó tengerre. Rengeteg régi, fenségesen megkopott ajtót találsz, csendes utcákat és egy fehérre meszelt, citromfákkal körbevett kápolnát. A központban áll a San Giorgio templom, a legenda szerint egykoron a templom harangjain keresztül figyelmeztette egy óriás polip a lakókat, hogy a kalózok megtámadják őket.

  • Kizárólag autóval vagy kerékpárral érhető el, 15 km-re található La Speziától.

Sestri Levante

Fotó: Unsplash

A Cinque Terre és Genova közötti partmenti félszigeten található, drámain szép település egyedi villáit és palotáit a trompe-l’œil képzőművészeti műfaj jegyei díszítik. Sestri Levante mindkét oldalát aranyszínű homok szegélyezi: az északi Baia delle Favole egy hosszú, homokos strand, míg a Baia del Silenzo szakasz egy vadregényesebb, köves öböl. A két strand között az óváros szűk utcáiban egymást érik a szuvenírboltok és éttermek, míg a Punta Manara ösvény tökéletes arra, hogy elkerüld a nyüzsgést – a kétórás, olajfákkal keretezett út a Baia del Silenzótól indul.

  • Genovából és La Speizából több vonatjárat is indul ide.

Porto Venere

Fotó: Getty Images

A rómaiak által alapított Porto Venere lenyűgöző helyen, egy hegyfok végén csücsül – egyik oldalán a Cinque Terre tengerparttal, a másikon pedig a La Spezia-öböllel. A falu hegyfokán büszkén díszeleg a Castello Doria erőd.

Egykoron olyan híres költők szálltak itt meg, mint Byron és Shelley.

Nyugatra az Apuan-Alpok távoli, hófehér csúcsai díszelegnek (itt bányásszák a carrarai márványt), délen pedig a sziklás, erdős Palmaria-sziget látható, amit egy keskeny szoros választ el Porto Venere kikötőjétől

  • La Speziából rendszeresen indulnak ide buszok és hajók is.

Montemarcello

Fotó: Profimedia

A településről csodás kilátás nyílik a Magra-folyó völgyére és a Carrara márványhegyeire.

Montemarcello tökéletes hely egy békés kávézáshoz, miközben csendben gyönyörködhetsz a jellemzően sötétzöld zsalugáterekben. Egy rövid séta a faluból egy szeles kilátóhoz vezet, panorámás kilátással egészen Porto Veneréig. Hosszabb túraútvonalak kígyóznak át a félsziget olajfaligetein, fenyvesein és a mediterrán növényzeten keresztül, amik összekötik a mesés települést a tengerparti Tellaróval.

  • Csakis autóval érhető el.

Framura

Fotó: Profimedia

Frauma a tengerparti dombok szélén sorakozó apró falvakból áll, a szobrokkal és freskókkal díszített, omladozó palotáit lilaakác-zuhatagok borítják. Ha kalandra vágysz, akkor gyalog vagy bringával érkezz a Framurát és Levantót összekötő 5 kilométer hosszú, régi vasúti pályán kialakított ösvényen keresztül. A sík terep nagy részén történelmi alagutakat szelünk át, időnként boltíves hasadékokkal, amelyeken keresztül lélegzetelállító látvány tárul a tenger felé.

  • A Framura állomás a La Spezia és Sestri Levante közötti vonatvonalon található. Ha bringáznál, szállj le Levantóban, és ott bérelj kétkerekűt.


AMI MÉG ÉRDEKELHET