Cinci orașe ale berii din Europa care merită încercate

Dacă vine vorba de bere, atunci desigur vorbim de München și Oktoberfest! Dar chiar este atât de simplu? Iată 5 dovezi că bătrânul continent are mai mult decât o singură capitală a berii!

Foto: Unsplash

Desigur, nu doar Germania oferă destinații excelente pentru cei care caută experiențe culinare cu bere, ci și Cehia, Belgia, Polonia, Elveția și Norvegia...

Plzeň – Cehia

Foto: Pixabay

Aici s-a născut berea de renume mondial Pilsen, iar orașul păstrează încă farmecul vremurilor de altădată. Există aici o mulțime de oportunități de a ne cufunda în trecutul și prezentul fabricării berii. Să începem, de exemplu, prin a vizita fabricile celor doi mari lideri, Pilsner Urquell și Gambrinus, apoi să facem un pelerinaj în lumea micilor făbricuțe din cartierul Dobrany.

Unde să bem? În manufactura Rokycany U Stočesů putem arunca o privire asupra funcționării unei adevărate microberării, cu țevi și alte părți metalice care zdrăngănesc și șuieră.

Ce să bem? Stočeská 11 este un lager gustos de vară făcut din hameiul regiunii Saaz.

Gent – Belgia

Foto: Unsplash

Este o tradiție istorică în Gent ca amestecurile să nu conțină absolut deloc hamei: ca și în trecut, cetățenii valoni (care vorbesc franceza) ai orașului produc și astăzi berea din cereale și condimente, spre deosebire de stilul olandez care folosește hamei.

Unde să bem? Unul dintre cele mai tari locuri este Gruut Brewery – situată în afara centrului orașului, lângă Baudelopark.

Ce să bem? Gruut White este o bere cu adevărat delicioasă, cu fructe, dar cei care doresc arome mai complexe să încerce mai degrabă Gruut Brown, făcut din ierburi, condimente și nuci.

Bern – Elveția

Foto: Pixabay

Orașul, care poate fi numit mic chiar și după standardele elvețiene, câștigă respect nu numai pentru greutatea sa politică, ci și pentru cultura sa uimitoare a berii. Berna găzduiește aproape 200 de fabricuțe de bere. În special în cel mai cool cartier al orașului, Breitenrain, cârciumile sunt înșiruite una lângă alta. Aici, pâinea lichidă se servește peste tot: la subsol, în garaj și chiar și în spălătorie.

Unde să bem? Oriunde vrem: Kurbel Braeu ne aduce cu bicicleta băutura oriunde vrem să o bem.

Ce să bem? Să cerem un Oberbottiger Kurbelbräu, care este o experiență culinară preparată în mod natural, nefiltrată, nepasteurizată, fără aditivi.

Trondheim – Norvegia

Foto: Pixabay

Deși cei mai mulți oameni ajung aici în iulie, în timpul Festivalului Fabricilor de Bere din Trondheim, orașul este una dintre cele mai atractive destinații pentru iubitorii și cunoscătorii de bere din Scandinavia pe tot parcursul anului. Microberăriile din Trondheim oferă băuturi întunecate, acre și crocante făcute din kveik (drojdie tradițională de fermă).

Unde să bem? Situat în centrul orașului Trondheim, ØX Tap Room este un loc unde vedem cum este preparată berea, la fața locului. Atmosfera este sporită cu măiestrie de echipamentele ultramoderne de microberărie instalate în pivnița boltită, veche de 300 de ani.

Ce să bem? Oricare dintre preparatele de casă de la ØX sunt fantastice, toate fiind făcute din apa fiordului Trondheim din apropiere.

Wrocław – Lengyelország

Fotó: Pixabay

Cultura poloneză a berii este legendară în toată Europa, iar Wroclaw, aflat în continuă creștere, s-a plasat pe hartă în ultimii zece ani. Numărul de microberării este în continuă creștere, majoritatea fiind înființate în centrul orașului pentru a fi ușor accesibile. Să nu pierdem vremea și să începem în piața de desfacere cu cele mai bune trei beri: Browar Złoty Pies, Bierhalle și Spiż Brewery.

Unde să bem? Browar Stu Mostów este una dintre cele mai bune și mai creative berării din oraș. Găsim acest restaurant cu interioare extravagante la marginea centrului, lângă Podul Warszawski.

Ce să bem? În niciun caz să nu ratăm Nigredo Chocolate Mint Foreign Extra Stout, care este o fuziune a mai multor berării.

AMI MÉG ÉRDEKELHET