Puțini oameni ajung să vadă paradisul ascuns al Braziliei

O fostă insulă-închisoare găzduiește cea mai frumoasă plajă din 2023.

Plajă brazilia
Foto: Unsplash


Una dintre plajele din arhipelagul Fernando de Noronha, din largul coastei atlantice a Braziliei, a fost votată cea mai bună plajă din lume pentru anul 2023, pe baza recenziilor cititorilor TripAdvisor.

Arhipelagul Fernando de Noronha, cu formațiuni stâncoase deosebite, roci vulcanice și plaje în mare parte tropicale, este situat la aproximativ 350 de kilometri de orașul Natal, în colțul nord-estic al Braziliei. Printre aceste plaje magnifice se numără câștigătoarea Tripadvisor din acest an, plaja Baia do Sancho.

Foto: Shutterstock

Cele 21 de insule sunt rămășițele unui lanț muntos vulcanic scufundat, cu fundațiile sale la peste 750 de metri sub suprafața oceanului. Grupul, denumit după cea mai mare insulă, este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO din 2001, datorită ecosistemului său delicat.

Cu o suprafață de doar 18 kilometri pătrați, Fernando de Noronha a fost folosită ca insulă-închisoare timp de mulți ani în secolul XX, iar autoritățile au defrișat constant pădurile pentru a preveni evadările. Din fericire, acest lucru nu mai este acum cazul, iar în 1988 i s-a acordat statutul de conservare a naturii și au fost introduse reglementări stricte de mediu, ca o etapă importantă în dezvoltarea ecoturismului.

Foto: Unsplash

Ca urmare, pe insulă sunt admiși doar 420 de vizitatori pe zi, care sunt, de asemenea, supuși unei taxe de mediu care crește direct proporțional cu numărul de zile petrecute acolo. Din această cauză și din cauza distanței, majoritateavizitatorilor din Fernando de Noronha sunt turiști bogați, în principal din elita braziliană - iar cei aproximativ 5.000 de localnici nu au nevoie să învețe limba engleză.

Principala valoare și atracție a Fernando de Noronha este diversitatea florei și faunei sale.

De exemplu, este cel mai important loc de reproducere al păsărilor marine din zona tropicală a Atlanticului de Sud. Apele din jur abundă în țestoase, balene, delfini, rechini și alte specii marine, ceea ce face din această zonă un loc popular pentru scafandri. Vizitatorii se pot bucura de cele două anotimpuri ale insulei (umed și uscat), iar temperaturile coboară rareori sub 22 de grade Celsius. În plus, față de premianta Baía do Sancho, Praia do Leão și Cacimba do Padre sunt, de asemenea, plaje populare.

AMI MÉG ÉRDEKELHET