Liniște perfectă și plaje imaculate – Arhipelagul grecesc, altfel (Partea a III-a )

Există locuri în care timpul pare să se fi oprit, aerul nu se mișcă, apa este de un albastru azuriu, liniștea este întreruptă doar de sunetul valurilor, iar turiștii sunt prezenţi doar într-un număr mic.

Insula Paxos Grecia
Foto: Shutterstock

În prima parte a seriei noastre ți-am arătat de ce să alegi insulele grecești mai puțin cunoscute, în cea de-a doua ți-am prezentat două paradisuri pentru turiștii activi, iar acum poți să le cunoști cele mai liniștite locuri, care vor fi urmate de insulele pentru familii și de destinațiile cu cele mai autentice experiențe grecești.

​Folegandros

Foto: Shutterstock

Să începem enumerarea cu Folegandros, situat în vecinătatea lui Santorini! În umbra fratelui său mai mare faimos, este vizitat mai ales de greci: aici nu există baruri zgomotoase, plaje aglomerate sau străzi comerciale luminoase.

Principala atracţie a lui Folegandros este liniștea.

Pe micuţa bucată de pământ au fost construite trei sate, iar numărul locuitorilor nu ajunge nici măcar la o mie. Nu există nici hoteluri cu mai multe etaje, camerele pot fi închiriate mai ales în pensiuni familiale și mici hoteluri de lux. Plajele nu sunt deloc sau sunt doar parţial amenajate, așa că nu sunt prea populare în rândul familiilor cu copii mici sau al grupurilor de pasionaţi de ski jet – Agali, Ambeli, Ligaria și Vincenzo sunt așadar locuri ideale pentru relaxare liniștită.

Iar dacă într-o zi am alege drumeţia, să urmăm poteca care pleacă din Chora și duce la Biserica Panagia.

Deși drumul până în vârful muntelui nu este foarte obositor, să luăm cu noi apă de băut și să avem grijă să ne dăm cu creme cu protecţie solară. Ca recompensă pentru excursie, ne putem bucura de o priveliște copleșitoare. Templul este fabulos, iar de pe treptele lui se vede insula Santorini.

Tilos

Foto: Shutterstock

O bijuterie similară poate fi găsită la doar trei ore cu barca de Rodos. Tilos, micul membru al arhipelagului Ciclade, nu este, la rândul lui, cunoscut pentru viaţa de noapte agitată. Feribotul ajunge aici doar o dată la două zile, în portul său fermecător sunt ancorate iahturi de familie, iar pe insulă circulă un singur autobuz.
Nu o singură cursă – un singur vehicul!
„Capitala” Livadia este o locaţie demnă de Instagram: plaja este perfectă, casele albe de pe străzile care urcă pe munte sunt împodobite cu flori mov strălucitoare, iar pisicile leneșe așteaptă gustări delicioase la umbra ușilor. Există o jumătate de duzină de restaurante de familie pe promenada de pe malul mării – toate cu bucătărie tradiţională grecească, dar în cocktail barul de pe terasa de pe acoperiș pot fi savurate cele mai multe dintre băuturile de renume mondial. Deși există puţine atracţii în Tilos, merită să vizităm mănăstirea Agios Panteleimonas. Iar dacă vrem puţină aventură, să vizităm satul fantomă Mikro Horio, construit sus pe munte și depopulat din cauza lipsei de apă.

Paxos

Foto: Shutterstock

În apropiere de Corfu, ne cuceresc cerul și marea de un albastru strălucitor, stâncile impozante și peșterile răcoroase, precum și satele liniștite.

Asta ne oferă micuţa insulă Paxos, lungă de 10 și lată de 4 kilometri.

Este locuită de puţin peste 2.000 de oameni, fiind ideală pentru relaxare. Dacă ne-am plictisit de plajă, putem găsi adăpost de soarele arzător plimbându-ne prin plantaţiile verzi de măslini sau putem descoperi cea mai mare așezare, Gaios. La planificarea călătoriei, putem conta pe faptul că și în weekend-urile verii din 2023 rolul principal va fi jucat de muzică: în cadrul Festivalului Paxos, putem asculta pe plaje concerte de muzică clasică și world music. De asemenea, putem vizita stâncile albe de pe coasta de vest, care găzduiesc așa-numitele peșteri albastre. Intrând în cea mai lungă dintre ele, Ypapanti, de 1.200 de metri, este garantat că vom rămâne cu gura căscată, în timp ce putem capta cele mai frumoase fotografii ale vacanţei noastre.

În următoarea parte a seriei noastre, îți prezentăm trei insule grecești mai puțin cunoscute, dar care sunt ideale pentru vacanțele în familie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET