Îți place Portugalia și vinul? Descoperă regiunea Vinho Verde  din ce în ce mai populară!

Regiunea Vinho Verde captează atât atenția iubitorilor de vin, cât și a celor de natură.

Foto: Shutterstock

Cu peisajele sale ieșite din comun – zone vulcanice, plaje verzi, lanțuri muntoase abrupte mărginite de podgorii protejate de UNESCO, Vinho Verde din Portugalia este o adevărată comoară naturală.

Foto: Shutterstock

Situată în colțul de nord-vest al țării, la granița cu Spania, regiunea Vinho Verde are un microclimat unic, cu două râuri, Minho și Lima, și produce vinuri unice și delicioase, în special vinuri albe ușor spumante.

Valea Minho este o vale fluvială luxuriantă și verde, cu mai multe precipitații decât oriunde altundeva în Portugalia. Acest microclimat este tipic pentru întreaga podgorie, care se întinde pe aproximativ 40.000 de hectare. Vinurile proaspete, cu un conținut scăzut de alcool, de 9,5%, ușor spumoase, au devenit celebre în anii 1980. Anterior, până în anii 1970, regiunea era cunoscută mai mult pentru vinurile sale roșii, care încep acum, de asemenea, să revină în actualitate.

Soiurile de struguri vinhão, cainho, alvarelhão și pedral produc vinuri proaspete și fructate.

​Unde putem degusta vinurile?

Foto: esporao.com

Quinta da Aveleda: o proprietate cu o grădină frumoasă și un iaz, unde vă puteți plimba pe lângă un eucalipt vechi de 300 de ani și puteți descoperi bucătăria secolului al XIX-lea.

Quinta de Lourosa: crama produce vinuri spumante roșii, albe și rosé pe 27 de hectare. Pe proprietate se află o capelă din secolul al XVII-lea, dar și un hotel.

Quinta do Ameal: fondată în secolul al XVIII-lea, este dedicată exclusiv soiului de struguri loureiro. Mai multe hectare ale proprietății sunt împădurite cu arbori seculari - nuc, castan și pin.

​Ce alte activități sunt disponibile?

Foto: esporao.com

Cei mai aventuroși pot face o excursie palpitantă de rafting pe râul Tâmega sau drumeții în singurul parc național din țară, Parcul Național Peneda-Gêres. Aici poți vizita cascadele spectaculoase și băile termale sau poți face o plimbare de-a lungul Drumului Romanic, care trece pe lângă 58 de monumente: mănăstiri, biserici, monumente, poduri, castele și turnuri, toate acestea dezvăluind stilul arhitectural romanic distinctiv al regiunii. De asemenea, poți parcurge sinuosul traseu Geira, care leagă parcul național de orașele vechi. Există și Poteca Paiva, de 8 km, care, deși nu este o plimbare ușoară, compensează orice dificultate cu peisajul său unic și cu prezența unor specii pe cale de dispariție în Europa.

Iar pentru o relaxare deplină pot fi explorate așezările vechi: plimbându-te pe străzile pietruite din Amarante, poți călători cu secole în urmă în timp sau încerca deliciile culinare locale. Și cel mai vechi oraș din Portugalia, Braga, este plin de atracții.

AMI MÉG ÉRDEKELHET