A meg nem értett zseni két városa: Franz Kafka nyomában Prágától Berlinig

A 140 éve, 1883-ban született világhírű író annak ellenére lett a 20. század egyik legnagyobb hatású szerzője, hogy életében sosem vált sikeressé.


Életút

A kisebbségi, elszigetelt létet jól ismerő Kafka jiddis nyelvű zsidó közösség tagjaként született Prágában.

Apai nyomásra elvégezte a jogot, majd egy biztosítótársaságnál munkahelyi balesetekkel foglalkozott. Ezek részben ihletül szolgáltak írásaihoz, köztük a féreggé változó ügynök történetéhez, Az átváltozáshoz. Harmincnégy éves volt, amikor tuberkulózist állapítottak meg nála, ez akkoriban még gyógyíthatatlan, halálos betegségnek számított. Nyugdíjazták, amikor pedig egészségi állapota engedte, írt.

Fotó: kafkamuseum.cz

Kafka egész életében alig néhány novellája jelent meg. Bár halála előtt azt kérte Max Brod barátjától, hogy olvasás nélkül égesse el leveleit, naplóit, befejezetlen műveit, többek között A per és A kastély című regényeit, a hagyaték őrzője a szövegeket kiadta, ezzel a tettével pedig a 20. század egyik legnagyobb hatású írójává tette Kafkát.

Apja ellenkezése ellenére irodalmi érdeklődése a prágai művészközegbe vezette, ahol csendes, jó humorú figura hírében állt. Kafkát nyomasztották kötöttségei, apja elvárása, hivatali munkája: „nem ereszt. Ennek az anyácskának karmai vannak” – írta Prágáról.

Prága

Fotó: Shutterstock

Kafka Múzeum, Prága


  • A mai Franz Kafka téren, a Maiselova és az U Radnice utcák kereszteződésében állt egykor az író szülőháza, a Toronyház. A németajkú zsidó családok által lakott negyedet 1897-ben ürítették ki, ekkoriban bontották le Kafka szülőházát.
  • A prágai Óváros tér meghatározó szerepet töltött be Kafka életében. A téren működött apja jól menő rövidáru-kereskedése. A Kinský-palotába járt Kafka középiskolába, felnőttként pedig a 3. szám alatt irodalmi esteken vett részt.
  • A Kafka Múzeumbana művek első kiadásait, az író szerelmeinek írt leveleit és olyan rajzokat, fényképeket tekinthetünk meg, amelyek korábban még nem voltak láthatók Prágában.
  • A prágai Quadrio bevásárlóközpont mellett található David Černý 2014-ben készült különleges Kafka-szobra. Az író fejét megjelenítő 11 méter magas és 42, külön-külön mozgó rozsdamentes acélpanelből álló, folyamatosan forgó alkotás egészen különleges látványt nyújt.

Berlin

Fotó: Shutterstock


  • A Spree-parti város Kafka számára a családi kötelékektől, elvárásoktól való menekülés lehetőségét jelentette. 1910-ben járt először Berlinben, amely euforikus hatást gyakorolt rá.
  • Első menyasszonyával, a berlini Felice Bauerrel öt évig leveleztek, rendszeresen látogatta őt, ám végül csak nagy betegen, 1923 őszén költözött a német fővárosba – akkori szerelmével, Dora Diamanttal.
  • Idegenkedve Berlin belvárosától Kafka a nyugodt és zöld Steglitz városrészben telepedett le.
AMI MÉG ÉRDEKELHET