A gépek minősége vagy a média felelős a repüléstől való félelem növekedésért?

Szakemberek elemezték a biztonsági helyzetet.

Fotó: Shutterstock


Rengeteg írás született a közelmúltban a Boeing repülőgépek gyártási hibáiról, így az utazókban joggal merülhetett fel a kérdés: mennyire biztonságosak a jelenlegi utasszállító repülőgépek? Vajon a légiközlekedésben bízhatunk meg kevésbé, vagy csak az internet erősíti fel a balesetek visszhangját?

A Boeing-gépek az Alaska Airlines járatán kiszakadt ajtó kapcsán kerültek először a figyelem középpontjába, majd kevéssel ezután további gyártási hibákra bukkantak a Max-9-es típuson – emiatt az Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Hivatala (FAA) 90 napos ultimátumot adott a gyártónak. Ezeket az incidenseket kapták fel a közösségi média különböző platformjai, és a Kayak utazási portál is arról írt, hogy felhasználói között növekszik a repülőgépek iránti bizalmatlanság. Egy ezer fő megkérdezésével lezajlott felmérés alapján ezen események miatt az amerikai válaszadók 43 százaléka a korábbinál kényelmetlenebbül érzi magát repülőgépeken, míg egy másik friss közvélemény-kutatás arra az eredményre jutott, hogy tíz felnőttből csupán kettő bízik meg teljesen a repülőgépek szerkezetében.

Fotó: Getty Images

William Brady, az Illinois állambeli Northwestern Egyetem adjunktusa és kutatója úgy véli: a közösségi média felerősíti a negatív eseményeket, miközben a pozitív hírek – mint egy tökéletesen működő repülőgép – nem kerülnek be a felhasználók hírfolyamába. „Amikor egyszerre sok ember megoszt egy-egy negatív incidensről szóló posztot, akkor hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy ezek az esetek gyakoriak is” – magyarázta Brady a Thrillistnek. Az ismerőseinkel megosztott információk alapján hétköznapinak, a valósnál gyakoribbnak vélt incidensek akkor is tovább erősíthetik az emberek félelmét, ha ellentmondanak a tényeknek. A Nemzetközi Légiszállítási Szövetség (IATA) adatai szerint például 2022-ben 32,2 millió járatra csupán öt halálos baleset jutott, és az ilyen incidensek száma évről évre folyamatosan csökken. Az IATA 2023-as adataiból pedig kiderül, hogy két régió – Észak-Amerika és a Csendes-óceán nyugati része – kivételével mindenhol kevesebb baleset történt, mint egy évvel korábban. Európa pedig a legbiztonságosabb földrésznek számít, a kontinens felett hat éve nem volt halálos kimenetelű repülőgép-baleset.

Fotó: Shutterstock

William Brady a médiát hibáztatja a repüléssel kapcsolatos félelelemérzet felfokozásáért, amely szerinte hajlamos olyan dolgokról beszámolni, amik az emberek általános aggodalmaira építenek. Például az előző év 1,26 millió globális repülőútjából csak egyetlen baleset történt, ami rekordot jelent a repülés történelmében: több mint tíz éve nem volt ilyen kevés baleset. „Az ilyen események bőven túlreprezentáltak a közösségi médiában. Ha felhasználóként szembesülsz ezekkel a történetekkel, valójában nem érzékeled, hogy hány repülőgép útja volt sikeres, csak azt látod, amire felhívják a figyelmedet – ezek pedig általában a balesetek” – fejezte ki meglátását Brady. Az IATA adatait alapul véve, a jelenlegi biztosnági statisztikák mellett 103 239 évig kellene naponta repülni egy embernek, hogy halálos balesetet szenvedjen – azaz a repülés továbbra is az egyik legbiztonságosabb közlekedési formának számít, amelynek biztonságtechnikája ráadásul folyamatosan fejlődik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET