Amitől a légiutas-kísérők kiakadnak a repülőgépen

A türelem és udvariasság az utasok felé is alapkövetelmény.

Fotó: Shutterstock


A repülőútnak is megvannak a maga gondjai, főleg amikor esetleg késés, járattörlés vagy a poggyász elkeveredése is közbejön. De azt mindenképpen érdemes figyelembe vennünk, hogy a légiutas-kísérők ezekről általában nem tehetnek – az ő munkájuk az adott repülőgépre korlátozódik, hogy segítenek biztonságosan eljutni úti célunkra. A Travel and Leisure portál légiutas-kísérők között végzett kutatást, hogy mire érdemes az utasoknak odafigyelnie az út során.

​BESZÁLLÁS IDEJÉN NE UGRÁLTASSUK ŐKET

Az utasok és a személyzet számára is a beszállás az utazás egyik legkaotikusabb része. A légiutas-kísérőknek ilyenkor fontos biztonsági feladataik vannak, ezért ne ekkor kérjünk tőlük vizet vagy egyéb dolgokat. A gyógyszereket már a beszállás előtt, a reptéren érdemes bevenni, ahol vízforrás is bőven akad. ”Az emberek nem veszik észre, hogy csak néhány percünk van arra, hogy mindenkit leültessünk és becsatoljunk, hogy bezárhassuk a gép ajtaját” – mondta egy stewardess.

A LÉGIUTAS-KÍSÉRŐ NEM HORDÁR

Fotó: Shutterstock

A túlsúlyos csomagok helyükre emelése nem csak bosszantó, de veszélyes feladat is lehet a személyzet tagjai számára. “Nem kapunk fizetést, ha megsérülünk és nem kapunk munkavállalói kártérítést sem, mert technikailag felszállás előtt még nem nem vagyunk munkaidőben. Ezen kívül sokunknak a nehéz emelések miatt a ruhája is elszakadhat” – állítja egy stewardess. Ezért is ajánlott a csomagokat feladni a beszállókapunál.

ÉRINTÉS KIZÁRVA

Ugyanúgy, ahogy a földön sem illik csak úgy megérinteni egy idegent, a repülőn se érintéssel próbáljuk felhívni a légiutas-kísérők figyelmét. “Ne érintsen meg, ne bökdössön, ne kopogtasson. Van névtáblám. A “hölgyem” és a “bocsánat” is remekül működik” – mondta az egyik megkérdezett légiutas-kísérő. Egy másik pedig hozzátette, hogy a “szemetesbe szánt tárgyakkal való bökdösés és az arcunkba mutogatás több mint idegesítő, bunkó dolog”.

FIGYELJÜNK, HOGY MIKOR MEGYÜNK A MOSDÓBA 

Hacsak lehet, ne akkor keressük fel a mosdót, amikor a kiszolgálás zajlik, a szűk folyosón megzavarva a légiutas-kísérők munkáját. “Így is elég nehéz cipelni a tálcát, hát ha még valaki feje fölött is egyensúlyozni kell, miközben megpróbál bepréselődni mellém, hogy visszajusson a helyére” – állítja az egyik megkérdezett utas-kísérő.

NE RENDELJÜNK AZ ÉTKEZÉSI IDŐ UTÁN

Fotó: Shutterstock

Ha nem rendeltünk semmit az étkezési idő során, akkor fogadjuk el: később már nem biztos, hogy kiszolgálnak. A személyzet gyakran több száz ember igényeire kell egyszerre odafigyeljen, így egyetlen utas sem élvez számukra megkülönböztetett figyelmet és kivételezést.

A STEWARDESS NEM ÜGYFÉLSZOLGÁLAT 

Semmiképpen se várjuk el a személyzettől, hogy tisztában legyenek az adott repülőtérre érkező és onnan induló járatok időpontjaival vagy az átszállások részleteivel. A késésekről általában ők is csak velünk egyidőben értesülnek, és a kapcsolodó járatok várakoztatását sem tudják elérni.

TÜRELEM

Fotó: Shutterstock

A hívógombot tényleg csak halaszthatatlan esetben használjuk, és főleg nem többször is egy út alatt. A legtöbbször érdemes várni néhány percet és magától is felbukkan a személyzet egyik tagja, aki talán éppen néhány sorral hátrább szolgál szolgál ki egy másik utast.

​KÖSZÖNJÜK MEG NEKIK!

Kiszállás előtt gondoljuk csak át, mit tett értünk a gép személyzete az utazás során, és mondjunk köszönetet nekik. Ahogy egy stewardess fogalmazott: “Mi is emberek vagyunk. Kérem, bánjanak velünk tisztelettel!”

AMI MÉG ÉRDEKELHET