Vajon milyen állampolgár lesz egy baba, aki egy repülőn születik?

A lehetséges komplikációk miatt a várandósság hetedik hónapja után számos országban orvosi engedélyre van szükség ahhoz, hogy valaki légi úton közlekedjen. De mi történik, ha a repülőn indul be a szülés és világra jön a kisbaba?

Fotó: Shutterstock

Arra már több példa volt, hogy a megadott orvosi engedély ellenére is beindult egy-egy szülés a levegőben. Ilyenkor kényszerleszállást is végrehajthat a pilóta, hogy a baba és az anya megfelelő orvosi ellátást kaphasson a földön. Előfordulhat azonban, hogy nem tud a gép leszállni, vagy túl gyors a szülés – a repüléstörténet eddig 75 olyan esetet jegyzett fel, amikor repülőút közbeni született meg egy gyermek. Ha egy baba a levegőben jön világra, több körülményt is vizsgálnak, hogy megállapítsák a baba állampolgárságát. Melyik ország felett repültek pontosan, amikor hivatalosan megszületett? Az adott országban milyen feltételekkel lehet állampolgárságot kapni? És mi van akkor, ha nemzetközi területen születik a gyermek?


Fotó: Shutterstock


A világ 35 országában a „jus soli" érvényes, vagyis a baba egy állam területén való megszületésével szerez ottani állampolgárságot – Argentína, Brazília, Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok is ezek közé az államok közé tartozik. A világ többi részén a „jus sanguinis" van érvényben, vagyis a vér határozza meg a születési állampolgárságot, azaz a gyermek a szülei állampolgárságát kapja automatikusan – ez alól csak az lehet kivétel, ha a bébi a szülei dimplomáciai vagy konzuli kiküldetése alatt születik külföldön, mert akkor az ideiglenes otthonnak számító ország megadja az újszülöttnek az ottani állampolgárságot.

De mi a helyzet a nemzetközi felségterületeken?

A nemzetközi polgári repülésről szóló 1944. évi egyezmény értelmében minden légi járművet be kell jegyeztetni egy adott országban, és ez nem feltétlenül az az ország, amelyben felszáll vagy leszáll a repülőgép. Azaz: ha nemzetközi vizek felett születik a baba, akkor azt az állampolgárságot kapja, ahova a repülőt bejegyezték.

AMI MÉG ÉRDEKELHET