Helycserét kérni a repülőn mindig macerás – és csak kivételes alkalmakkal illik...

A repülőgépeken való helycsere egy elég ellentmondásos témakörnek számít az utazók körében.

Fotó: Shutterstock

Annak ellenére, hogy a légitársaságok igyekeznek egymás mellé ültetni a nagyobb társaságokat, néha megesik, hogy ez nem lehetséges. Ilyenkor sokan arra vetemednek, hogy megkérdezzék egyik utastársukat, át tudna-e ülni a társaságtól elszakított ülésre. Ám, mivel a légitársaságoknál van lehetőségük az utasoknak plusz pénzért kiválasztani, milyen ülésen szeretnék eltölteni a repülés idejét, ezért általában az utazók nem örülnek túlságosan annak, ha valaki megkéri őket, hogy cseréljenek ülést.

Fotó: Shutterstock

Egyik utasnak sem kötelessége helyet cserélni valakivel. Persze – illendő vagy sem – meg lehet próbálni feltenni a kérdést, de vegyük figyelembe, hogy ha a középső ülésre szól a jegyünk, akkor elég kevés a valószínűsége annak, hogy valaki elfogadja az ajánlatunkat. „Az, hogy egyszerűen nem tetszik az ülés, amit kaptál, nem elég jó indok arra, hogy átülj egy másik utas helyére” – fejtette ki véleményét Jo Bryantetikettszakértő az Expressnek. „Az viszont, ha valaki például olyan magas, hogy csak nagyon kényelmetlenül tudna beülni egy átlagos ülésbe, elfogadható ok a helycsere igénylésre. Ilyenkor nem számít illetlenségnek megkérdezni egy másik utastól, hogy nem cserélne-e helyet velünk” – folytatta Bryant.

„Ha valamilyen egyéni probléma miatt át szeretnénk ülni, megkérdezhetjük a légiutas-kísérőket, hogy van-e a repülőgépen olyan szabad hely, ami megfelelő lenne igényeinknek. Ha viszont nemleges választ kapunk, akkor ne csináljunk belőle nagy ügyet, ilyenkor a legegyszerűbb elfogadni a helyzetet” – tette hozzá.

AMI MÉG ÉRDEKELHET