Romantismul lui Mont-Saint-Michel

Comoara unică a Normandiei uimește fiecare vizitator.

Mont Saint-Michel
Foto: Getty Images

Minuscula insulă își arată întotdeauna o altă față datorită schimbării pe care o aduce mareea. Catedrala și mănăstirea construite pe o stâncă de granit sunt înconjurate de mici străzi de basm și case colorate. Vă prezentăm Mont-Saint-Michel!

Potrivit legendei, mănăstirea de pe insula formată de flux și reflux a fost ridicată în 708, când Sfântul Arhangel Mihail a apărut în vis episcopului de Avranches, Sfântul Aubert, poruncindu-i s-o construiască pe stânca care se ridică din mare. Este adevărat însă că munca a început mult mai târziu, abia în 1023. Datorită apariției Sfântului Mihail, insula a devenit un loc de pelerinaj, unde curând au sosit călugării benedictini. În plus, după ocupația normandă din 933, lui Mont-Saint-Michel i s-a conferit și un rol strategic militar, astfel caracteristicile stilului arhitectural al insulei, precum și al mănăstirii au o influență normandă. Apoi în timpul marii revoluției franceze mănăstirea a fost închisă și transformată în închisoare (a fost numită Bastilia mării) care a funcționat până în 1863, apoi câțiva ani mai târziu a fost construit barajul care leagă insula de continent și, de atunci, acest loc ciudat nu se mai poate numi o insulă.

Foto: Shutterstock


STÂNCA ÎNALTĂ DE 78 DE METRI SE ÎNALȚĂ PE CÂMPIA CREATĂ DE MAREE A MĂRII MÂNECII, AVÂND O SUPRAFAȚĂ DE 96 DE HECTARE ȘI SE GĂSEȘTE LA 1 KM DE COASTELE NORMANDE ALE FRANȚEI.
Pe coastele Normandiei, diferența dintre flux și reflux este atât de mare încât diferența de nivel a apei poate ajunge până la 15 metri. Fluxul și refluxul care alternează la fiecare șase ore sosesc atât de rapid și spectaculos încât merită să le așteptăm pe ambele. Marea se retrage cu o viteză rară în întreaga lume (extrem de mare pentru acest fenomen) și este, de asemenea, periculoasă. Mulți merg până la stâncă pe nisip, în schimb localnicii, parțial din cauza riscului de accidente, recomandă mai degrabă drumul construit. De altfel, marea înconjoară complet insula de stâncă doar la fiecare două luni, iar atunci putem ajunge în acest loc spectaculos doar prin baraj.

Galerie foto

Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Getty Images


Foto: Getty Images


Foto: Getty Images


Foto: Getty Images


Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock


AMI MÉG ÉRDEKELHET