8 sfaturi utile pentru a evita ca valul de căldură să vă strice vacanța

Ce puteți face dacă rezervarea ta a fost făcută exact la timpul caniculei? Nu este ușor să treceți prin căldura extremă, dar sfaturile noastre vă pot ajuta să aveți o vacanță minunată!

Femeie cu evantai
Foto: Shutterstock

Căldura extremă recentă din regiunea mediteraneană înseamnă că trebuie să evitați excesul de activitate când planificați o vacanță aici: reduceți activitățile, excursiile și călătoriile la o temperatură de peste 40 de grade! Amânați și excursiile cu barca, cu excepția cazului în care ieșiți seara pentru a vă plimba pe valuri. Rămâneți lângă apă și la umbră pe cât posibil! Haideți să vedem ce mai puteți face ca să vă asigurați că vă întorceți acasă dintr-o vacanță caniculară cu experiențe pozitive.

Foto: Shutterstock

HAINE POTRIVITE

Eșarfele foarte subțiri și naturale, cămășile cu mâneci lungi, bine aerisite și pălăriile cu boruri mari sunt acum esențiale pentru vară. Oamenii din deșert, care au trăit dintotdeauna în condiții atât de calde, umblă și ei la soare în caftane și cămăși de mătase sau de in, pentru a-și proteja pielea.

LICHID RĂCIT

În timpul unui val de căldură, nu stați afară în timpul celor mai fierbinți ore: citiți, jucați jocuri de societate sau mergeți la un muzeu sau la un cinematograf cu aer condiționat între orele 10.00 și 15.00. Cu o seară înainte, puneți la congelator 2-3 sticle de plastic de jumătate de litru pline cu apă. Când le veți scoate dimineața, vor fi înghețate, dar veți avea băuturi reci toată dimineața, în timp ce vă plimbați prin oraș sau vă relaxați pe plajă. Acest lucru este important și pentru faptul că la peste 35 de grade trebuie să beți 3-4 litri de lichid pe zi.

MESE UȘOARE

Foto: Shutterstock

Organismul uman este preocupat să mențină circulația pe timp de caniculă, deci corpul nu are prea mult timp și energie pentru digestie. În țările mediteraneene, mâncați așa cum fac localnicii: luați un mic dejun nutritiv și ușor și încheiați masa cu fructe proaspete. La prânz, luați doar un sandviș sau o salată, iar după ora 20:00, mâncați ceva consistent, dar ușor de digerat, cum ar fi pește, carne slabă cu legume și salată.

SARE ȘI MINERALE

Odată cu transpirația crescută, pierdem multă sare și minerale. Să aveți la voi electroliți, disponibili la farmacii, pe care îi puteți consuma oricând dizolvați într-un pahar de apă. Dacă nu îi aveți la voi, luați băuturi izotonice pentru sportivi. Dureri de cap, amețeli și crampe musculare pot apărea dacă nu vă refaceți rezervele de minerale pe această căldură.

CREMĂ SOLARĂ PUTERNICĂ

Nu doar temperaturile sunt extreme, ci și radiațiile UV, așa că nu ieșiți niciodată afară fără să vă puneți o cremă de protecție solară cu factor +50.

UTILIZAREA CLIMEI

Foto: Shutterstock

Indiferent cât de cald este, răciți-vă camera sau mașina cu 10 grade sub temperatura exterioară. Ideal ar fi 6-8 grade, dar să recunoaștem, la 48 de grade, nici 38 nu pare foarte prietenos. Concluzia: atenție la răceli, pentru că da, pot interveni chiar și pe căldura asta!

DUȘUL

Merită să faceți duș de mai multe ori pe zi! Dacă nu puteți, luați cu voi un mini prosop, pe care îl puteți uda la robinetele și fântânile de pe stradă și le puteți împrospăta de mai multe ori pe zi. Totuși, nu vă înmuiați niciodată în fântâni și nu vă spălați niciodată pe mâini sau pe față în apă, deoarece aceasta nu este curățată corespunzător!

DACĂ AVEȚI DEJA PROBLEME...

Vă simțiți slăbit, vă lipsește pofta de mâncare, vă doare capul? Probabil că suferiți deja de o insolație - în acest caz, staiți înăuntru, la umbră, cu o oarecare circulație a aerului, chiar și cu un ventilator. Beți apă și dacă nu vă este sete și să nu ieșiți la soare timp de o zi! Dacă starea nu se îmbunătățește, adresați-vă unui medic!

AMI MÉG ÉRDEKELHET