Slovenia: pentru toată familia – Partea a III-a

Natură minunată, orașe fermecătoare și ospitalitate fără limite – Slovenia își așteaptă vizitatorii cu experienţe de cinci stele.

Foto: 123rf

Sunt puţine ţări europene atât de accesibile ca distanţă (din Vama Nădlac ajungi în mai puţin de 6 ore în Maribor, al doilea oraş ca mărime) și cu la fel de multe atracţii precum este Slovenia.

Paradisuri acvatice

Lacul Bohinj

Celebrul lac cu o mică insulă în centru, Lacul Bled, a devenit nu întâmplător simbol al Sloveniei. Locul oferă o priveliște minunată în toate perioadele, iar toamna atmosfera lui capătă o notă aparte. Conform tradiţiei, dacă cineva sună clopotul bisericii de pe insula din mijlocul lacului, are noroc. Știind acest lucru, închiriaţi o barcă tradiţională pletna, vâsliţi până la biserică, iar la întoarcere urcaţi pe vârful Ojstrica, care oferă o panoramă de 360 de grade. Încă un sfat, dacă vreţi să vă odihniţi un pic, există un loc cu adevărat special. În Garden Village Bled puteţi dormi într-o casă în baldachinul natural al copacilor, ceea ce oferă o experienţă aproape de natură, cum puţine locuri de cazare pot oferi.

Al doilea lac din Slovenia este Lacul Bohinj, aflat în Parcul Naţional Triglav, ce poate fi ușor explorat pe jos în câteva zile. Statuia caprei de pe malul lacului este simbol al unei legende locale, și totodată un simbol al celei mai bune beri slovene, Zlatorg. Dacă vă aflaţi în Bohinj, asiguraţi-vă că vizitaţi Biserica Sf. Ioan Botezătorul și că vă plimbaţi în jurul lacului. Iar dacă doriţi un program mai activ, urcaţi cele 500 de trepte din pădure până la vârful din vestul lacului, unde vă puteţi bucura de priveliștea către Alpi, pe lângă cascada Savica de 70 de metri înălţime (unul dintre punctele de pornire ale râului Sava). Ambele priveliști sunt minunate, merită efortul.

Raftingul în apele sălbatice din Slovenia este de obicei în topul listei aventurierilor. În Valea Soča, puteţi porni pe râul smarald, în timp ce pe traseele de drumeţie din jur vă puteţi apropia de urmele șocante lăsate de Primul Război Mondial. Nu rataţi cele cincizeci de nuanţe de albastru de pe puntea construită deasupra râului, unde puteţi admira și contrastul frumos dintre apa turcoaz și peisajul de toamnă. În orașul Kobarid îndreptaţi-vă către Hiša Franko, restaurantul Anei Roš, desemnată drept cea mai bună femeie bucătar din lume.

Orașe din Istria

Foto: 123rf

Piran, o adevărată bijuterie de pe malul mării

„Riviera slovenă" se întinde pe o lungime de 46 km de coastă pe Marea Adriatică și cuprinde aproximativ 120 de municipalităţi. Centrul regiunii este Koper, care cu atmosfera sa mediteraneană, aleile înguste și clădirile specifice ne dă impresia că ne plimbăm în Italia. Sentimentul nu este întâmplător, întrucât oamenii care locuiesc aici folosesc limba italiană la fel de mult ca slovena. Pentru familii, Koper poate fi o alegere perfectă – nu este doar una dintre cele mai frumoase localităţi din Slovenia, dar și cea mai curată și cea mai verde așezare din Istria. Orașul vechi din Koper a fost construit pe ruinele localităţii din epoca romană de pe fosta Insulă Capra.

Piran și Portorož nu trebuie să lipsească din lista orașelor de coastă. Piran a fost ţinta diferitelor imperii timp de mai multe secole – drept dovadă stau monumentele arhitecturale speciale. Se mândrește cu una dintre cele mai frumoase pieţe din Slovenia, numită după compozitorul italian Tartini. Cealaltă atracţie specială a orașului este Catedrala Sfântul Gheorghe.

AMI MÉG ÉRDEKELHET