Mészkősziklák rejtik a világ legkisebb tengerét

A spanyol faluban található a legkisebb strand is.

Fotó: Unsplash


Az északi Asztúria tartományban, a Vizcayai-öbölnél rejtőzik Spanyolország egyik legkülönlegesebb strandja. A mészkősziklákkal körülvett Playa de Gulpiyurit ugyanis a világ legkisebb tengerpartjának is nevezik, az általa határolt vízfelületet a világ legkisebb tengerének.

A szárazföld közepén húzódó strand, amelyhez a tengervíz csak közvetve, egy barlangon át jut el, Asztúria egyik legérdekesebb látványosságának számít. Elhelyezkedése és aprócska mérete miatt a „világ legkisebb tengerének" is nevezik az Atlanti-óceántól mintegy 300 méterre fekvő vízfelületet. Míg a terület északi részét meredek mészkősziklák határolják, a déli oldalon egy csupán néhány tíz méteres, homokos tengerpart alakult ki.

Fotó: Instagram

Nem Playa de Gulpiyuri az egyetlen látványos partszakasz ezen a környéken, hiszen nincsenek messze Cuevas del Mar és Playa del Toró különleges sziklaképződményekben gazdag tengerpartjai, valamint Playa del Poo szokatlan alakú strandja sem. Playa de Gulpiyuri közigazgatásilag a gazdag történelmi és mâvészeti örökséggel rendelkező Llanes község része. A 13. században felhúzott, 300 méter hosszú középkori fallal körülvett óvárosban található az 1100-as években épült Santa María del Conceyu bazilika, de a helyi kaszinó épülete is nevezetes látványt.

Fotó: Getty Images

A Llanest délről határoló gyönyörű mészkősziklák a Sierra del Cuera-hegység természetvédelmi hálózatához tartoznak. A hegyek között húzódó mély völgyek tele vannak kacskaringós vájatokkal, barlangokkal – utóbbiak közül a vezetett túrák keretében is látogatható Cueva de Caldueñin a legnevesebb. Szintén a környéken található a Nueva településéhez tartozó ősi barlangrajzokkal díszített Bolado-barlang is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET