5 pazar spanyol vár és kastély ha vonz az építészet és a történelem

Bemutatjuk az öt legvarázslatosabb kastélyt Katalóniától Valenciáig.

Fotó: Shutterstock

Spanyolországban középkori erődök, díszes tornyok és híres fellegvárak tarkítják a tájat, hiszen az országot átszövi a történelem. Az egykor az uralkodók és nemesek otthonául szolgáló épületek, a valamikori kolostorok és börtönök ma a turizmus fontos szereplői.

Belmonte – A legjobb állapotú

Fotó: Shutterstock

A Cuenca tartományban található Belmonte kastély Spanyolország egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori vára. A 15. század végén épült a környező területek védelme érdekében, majd kolostorként és börtönként is szolgált. Ma már a turisták kedvelt célpontja, ami nem is csoda, hiszen az impozáns épület, a kopott kőtornyok magával ragadó látványt nyújtanak a napsütötte spanyol tájban. A kilátás csodálatos, a várudvaron pedig középkori harci párbajokat láthatunk, vagy csatlakozhatunk valamilyen történelmi túrához.

Cardona – Katalán kincs

Fotó: Shutterstock

A kastély, amely egykor Spanyolország legbevehetetlenebb erődének számított, ma is lenyűgöző látvány – egy dombtetőn áll, vastag falait pedig apró, lőrésszerű ablakok díszítik. A 886-ban épült erődítmény román és gótikus stílusú, legmagasabb tornyából, a Torre de la Minyonából pedig beláthatjuk a Cardener folyó völgyét.

Peñafiel – A hajó

Fotó: Shutterstock

A jellegzetes, dombtetőn húzódó, hosszúkás formája miatt El Buque (vagyis „A hajó”) néven is emlegetett Peñafiel-kastély az ugyanezt a nevet viselő kisváros legismertebb építménye, amelyet a 11. században kezdtek építeni. A vár négyszögletes tornyából gyönyörködhetünk a Duero folyóra nyíló kilátásban, de érdemes tenni egy látogatás Valladolid tartomány bormúzeumába is, amely a borbarátok kedvelt zarándokhelye.

Xàtiva – Stílusok keveredése

Fotó: Shutterstock

A Sierra del Castel-hegyet ölelő Xàtiva-vár stílusán a gótikától az iszlámig sokféle hatás meglátszik. Stratégiai pozíciója miatt – az ókori rómaiak egykori fontos útja, a Via Augusta mentén áll – a mórok és a keresztények is birtokolták, hadjáratok főhadiszállása volt, később pedig börtönként is funkcionált. Bár a Valencia tartományban lévő kastély meglátogatása nem éppen egyszerű feladat – kell hozzá a túracipő –, mindenképp megéri a fáradozást, hiszen az építészeti stílusjegyek keveredésének hála az összhatás igazán egyedi.

Olite – Királyi luxus

Fotó: Shutterstock

Az Olitében található királyi palota a fényűzés és az extravagancia jeles képviselője. Az épület egykor a navarrai udvar székhelye volt, ma pedig – igazi mesebeli kastélyra emlékeztető külsejének hála – népszerű turistacélpont. Az épületegyüttes a Szent György kápolnából, a gótikus öreg palotából, valamint a díszesebb, a francia gótika és a mudéjar stílus jegyeit magán viselő új palotából áll. Ez utóbbiban található az egyik legszebb látványosság: a különleges kertet egykoron csupán a királynő látogathatta.

AMI MÉG ÉRDEKELHET