5+1 sporturi de iarnă surprinzătoare

Iahting pe gheaţă, competiţie oficială de aruncare cu bulgări de zăpadă, curling cu oameni în loc de pietre? Da, aceste sporturi chiar există!

Foto: Getty Images

Schi, sanie, patine? Da, iarna ne așteaptă cu numeroase posibilităţi de recreere activă! Dar nici cei care doresc ceva mai palpitant și mai special nu trebuie să fie descurajaţi. Iată câteva sporturi extreme (pentru noi) de iarnă din întreaga lume.

SKIJORING

Foto: Getty Images

Denumirea provine din cuvântul norvegian skikjøring (a schia), însă esenţa acestui sport este că îndrăzneţul sportiv cu schiuri este tras de un cal sau un câine. Cum primul poate tracta persoana din spate care încearcă să-și menţină echilibrul cu o viteză ce amintește de schiul nautic, în cazul versiunii cu câine, cea mai mare parte a mișcării trebuie făcută de schior.

Skijoringul „original", cu cal, s-a născut la St. Moritz, staţiunea elveţiană organizând în fiecare an curse din 1906.

Disciplina sportivă fiind inclusă și în programul Jocurilor Olimpicie de Iarnă pe care le-a găzduit în 1928 (pe toate cele trei trepte ale podiumului urcând concurenţi locali). Pe lângă America de Nord, acest sport extrem este practicat și în Scandinavia – unde în loc de cai, hamul este pus deseori pe reni.

POLO DE IARNĂ

Foto: Getty Images

Rămânem la cai și la zăpadă, dar trecem la un sport ceva mai familiar.

Originea polo-ului călare merge până în Persia antică, în prezent fiind una dintre distracţiile și evenimentele sociale ale elitei britanice, americane și argentiniene. Gentlemeni se găsesc însă și în Alpi, așa că – deloc surprinzător – există și versiunea pe zăpadă a sportului cu echipe formate din patru jucători. Principiul este același, mingea trebuie trimisă în poarta adversă cu ajutorul ciocanelor cu mâner lung, dar sunt și câteva diferenţe semnificative. Mingea albă din lemn este înlocuită aici de una roșie din cauciuc, iar caii primesc „anvelope de iarnă": copitele sunt întărite cu inserţii cauciucate, iar picioarele sunt învelite într-un strat de protecţie specială.

YUKIGASSEN

Foto: Getty Images

Aruncarea cu bulgărele de zăpadă este cel mai popular joc de iarnă – de ce să nu fie practicat în mod competitiv?

Întrebarea este, desigur, retorică, și alţii au avut deja această idee. Mai exact japonezii, care în urmă cu peste 30 de ani au stabilit regulile bătăliilor cu bulgări între echipe de șapte persoane – scopul fiind obţinerea steagului advers, fără a fi nimeriţi. De atunci, yukigassen (adică lupta cu zăpadă în japoneză) s-a răspândit în întreaga lume, din Australia până în Alaska, echipele putând concura în numeroase turnee internaţionale, printre ele și Campionatul Mondial. Visul federaţiei japoneze de specialitate este participarea la Jocurile Olimpice – cel puţin pentru asta fac lobby.

IAHTING PE GHEAŢĂ

Foto: Getty Images

Ce să facă practicanţii entuziaști de iahting când apele îngheaţă?

Soluţia este simplă: să instaleze lame de patine speciale sub ambarcaţiune, și astfel pot continua îmblânzirea vânturilor. În urmă cu câteva secole, asemenea soluţii erau folosite pentru transport, astăzi însă, bărcile construite special în acest scop sunt destinate recreerii active și competiţiilor. La fel ca în versiunea tradiţională, pe apă, și aici există mai multe categorii de nave, ambarcaţiunea tipică pentru gheaţă alunecând pe trei lame metalice, dintre care prima este controlabilă. Cu ajutorul vântului potrivit, se poate ajunge ușor chiar și la viteza de 100 km/h.

BANDY

Foto: Getty Images

La prima vedere, pare doar o variantă a hocheiului pe gheaţă, dar privit de aproape, se dovedește că bandy-ul este mult mai mult: un hibrid special născut din combinaţia hocheiului, fotbalului și fotbalului american. Bazele au fost puse în Anglia, la finele secolului al 19-lea, și în zilele noastre, chiar familia regală britanică a contribuit serios la popularizarea lui: în 2019, în timpul vizitei din Suedia, prinţul William și soţia lui Kate au încercat bandy-ul în faţa camerelor, chiar la Campionatul Mondial de atunci. Doar patinele și crosele sunt singurele puncte comune cu hocheiul: în loc de puc, echipele de bandy formate din 11 jucători trebuie să introducă o minge în porţile de la cele două capete ale unui teren mult mai mare.

CURLING Uman

Foto: paisley.org.uk

Curlingul este o oază de liniște printre numeroasele sporturi de iarnă vibrante și energice, în care doar măturătorii din faţa pietrelor cu alunecare lină oferă puţin dinamism și zgomot. Cum se poate face acest lucru mai incitant? De exemplu, prin înlocuirea pietrelor cu concurenţii care se împing ei înșiși pe o saltea gonflabilă! Deși scopul este neschimbat, a ajunge cât mai aproape de centrul cercului de la capătul pistei, distracţia este mult mai mare.

AMI MÉG ÉRDEKELHET