SsangYong Korando – kompakt SUV Koreából

A Korando név a dél-koreaiak igyekezetére utal, a „Korea can do" (Korea képes rá) kifejezés rövidítésével keletkezett.

Fotó: Ssangyong

A SsangYong kezdetben licenc alapján katonai Jeepeket gyártott, a 90-es években pedig a Daimler-Benz partnereként a Mercedes technológiáját és dizájnját használhatta. Az ezredforduló tájékán a Daewoo, pár évvel később a kínai SAIC ellenőrzése alá került, az utóbbi évtizedben pedig az indiai Mahindra konszern kötelékébe tartozott.

Fotó: Ssangyong

A Korando a leghosszabb ideje használt modellnév kategóriájában bekerült a koreai Guinness-rekordok Könyvébe. A modell az autógyár történetének valamennyi jegyét magán viseli. Első generációja lényegében egy újragondolt CJ-5-ös Jeep (vagy Willys) volt, a második – a Daimlerrel együttműködésben – a Musso modellre alapozva Daewooként jelent meg piacon, a harmadik a Giugiaróra jellemző dizájnjával a globális trendeket ötvözte egybe, a negyedik pedig a Kia Sportage vagy a Hyundai Tucson alternatívájaként követel magának helyet. Az eredmény? Egy európainak ható SUV crossover finom ázsiai vonásokkal.

Mindez a beltérben is visszaköszön: a nyomógombok elhelyezkedése és a monokróm színvilág tipikusan a német kocsik sajátja; az anyaghasználat és -megmunkálás magas színvonalat képvisel. Mindkét kijelző jól vizsgázik: ízlésesen, jól átláthatóan, mégis részletesen jelenítik meg az adatokat.

Tiszta haszon

Fotó: Ssangyong

Ha az autóban ülve az volt az érzésünk, hogy a dél-koreai mérnökök nem kevés időt szántak a tervezésre, a Korando csomagterét látva ez csak erősödik bennünk. A dupla aljzatnak köszönhetően szükség esetén jelentősen megnövelhető a rendelkezésre álló tér, de egy szintbe hozható a csomagtérküszöbbel is. A két darabból álló padlólap kivehető, vagy az egyikkel a csomagtér függőlegesen ketté is osztható. Mivel a háttámlák állíthatók, a csomagtérfedő roló is két állásban használható. Ha épp nincs rá szükségünk, gond nélkül elfér az aljzat alatti részben a csomagtérküszöb előtt. Pontosan illeszkedik a rekeszbe, nem kell attól tartani, hogy menet közben zörögne. A hátsó üléseken kényelmesen el lehet férni, és még 220 V-os csatlakozó is van közöttük – USB-portokra és légkondis szellőzőrácsra viszont ne számítsunk.

Vezethetőség: még van hova fejlődni

www.youtube.com

All-New Korando

A futómű nem rossz, mégis úgy tűnik, nem tud dönteni: keménykedjen-e a kátyúkon való áthaladáskor vagy a kuplung lenyomásakor, vagy „hintázzon" az egyenetlenségeken, bukkanókon. A motordinamikával nincs gond, bár nem körözi le a konkurenciát. Ráadásul alulmarad velük szemben a fogyasztási versenyben: a hasonló méretű és teljesítményű benzines SUV-khez képest hozzávetőleg két literrel többet eszik. A vezethetőséget a motorbeállítás sem segíti elő, a kocsi a gázpedál lenyomására picit késve reagál – másrészt nem is rossz ez a reakcióidő, ha figyelembe vesszük, hogy manapság a károsanyag-kibocsátási normák mennyire megkötik a gyártók kezét ezen a téren. A hatsebességes automata váltó kitűnően működik. A négykerékmeghajtásra sincs panaszunk – a Korando hasmagasságának nem jelent gondot egy közepesen nehéz terep, futóműve azonban akkor működik jól, ha mind a négy kerekét a földön tudhatja. Ezért inkább közutakon érdemes használni, a „természetbe" csak alkalmanként merészkedjünk vele.

Tényleg igyekeztek

Fotó: Ssangyong

A Korando plusz pontokat az árával szerez: ugyanazért az összegért a konkurenseihez képest jobb felszereltséget és több luxust kínál. Ha észszerűen válogatjuk össze a felszereltséget, a riválisokat le is körözi az árával. A legfontosabb mégis az, hogy míg a konkurencia modelljeinél látható és érezhető, min próbáltak meg spórolni, addig a Korando minden részletében az igyekezet köszön vissza. Lehet persze, hogy ez nem minden esetben hoz hibátlan eredményt, az igyekezetet azonban így is díjaznunk kell. Aki nem érzi mindenképpen szükségét annak, hogy drágább kocsira, „színjeles tanulóra" váltson, annak tökéletes választás.

Kedvencek

Fotó: Ssangyong

1. A terek és az ügyes megoldások – a hátsó ülések állíthatók, a padlólapot két állásban is használhatjuk. Ha épp nincs rá szükségünk, gond nélkül elfér az aljzat alatti részben. A padlólap kivehető, a csomagtér pedig függőlegesen ketté is osztható vele.

2. A beltér kidolgozottsága – a csillogó, fekete felületek ugyan nem a mi ízlésünket tükrözik, a nyomógombok kialakítása és elhelyezésük kellemes csalódást okoz. A beltér egyértelműen európai jellegű.

3. A hátsó tolatókamera – megfelelő felbontású, jó, nagy látószögű képet biztosít, amely a tükröződésből adódó torzulást is jól semlegesíti. A kijelzők és a megjelenő grafika is kiváló minőséget képviselnek.

SsangYong Korando 1,5 Turbo e-XGI AWD

Fotó: Ssangyong

  • Motor: 4 hengeres, benzines turbómotor
  • Hengerűrtartalom: 1497 kcm
  • Max. teljesítmény: 163 LE (5000 ford./perc)
  • Max. forgatónyomaték: 260 Nm (1500–4000 ford./perc)
  • Hosszúság/szélesség/magasság: 4450/1870/1629 mm
  • Tengelytáv: 2675 mm
  • Csomagtér: 551 liter
  • Váltó: hatfokozatú, automata
  • Végsebesség: 193 km/h
  • Alapár: 17 990 euró
AMI MÉG ÉRDEKELHET