7 bizarr és káprázatos húsvéti népszokás a nagyvilágból

Ahogyan a tojásfestés vagy a locsolkodás egy külföldi számára a furcsa szokások kategóriájába tartozik, a világ más tájain is számos, számunkra különleges tradíció él.

Fotó: Shutterstock

A húsvét az az ünnep, mely köré talán a legtöbb népszokás és a legszínesebb tradíciók épültek. A kereszténységben Jézus feltámadására emlékezünk ezen az ünnepen, de a húsvétot a vallási hagyományokon túllépve világszerte tavaszünnepként, a megújulás és az újjászületés szimbólumaként is értelmezik.

Franciaország: óriásrántotta

A franciaországi Haux faluban mintegy 4500 tojást törnek fel, és készítenek belőlük gigantikus húsvéti omlettet a főtéren, melyből minden lakos jóllakik. A legenda szerint régen Napóleon állomásozott seregével a városkában, és omlettet kért reggelire. A rántotta pedig olyannyira ínyére volt, hogy utasította a lakókat: gyűjtsék össze a város összes tojását, és embereinek is süssenek hasonlót.

Spanyolország: haláltánc

Fotó: Shutterstock

Egy középkori katalán városka, Verges lakói érdekesen emlékeznek a nagypéntek szomorú történéseire. A „dansa de la mort”, azaz „haláltánc” keretében az emberek csontváznak öltözve, kaszákkal és hamvakat tartalmazó ládikákkal parádéznak csütörtök éjjel az utcákon, felidézve a keresztút eseményeit. A halál megszemélyesítése Verges-ben a XIV. századi pestisjárványra nyúlik vissza, melyben rengetegen vesztették életüket.

Anglia: tojásgörgetés

A Brit-szigetek egy részén nem őrzik gondosan a pompásra festett tojásokat, hanem egy füves dombon legörgetik őket és végignézik, amint a kézzel dekorált tojások darabokra törnek. A tojásgörgetés Északnyugat-Angliában és Skócia egyes részein is több száz éves hagyomány. A Ramsbottom városához közeli Holcombe Hill dombjain és a Preston melletti Avenham Hill lejtőin húsvét vasárnapján gyűlnek össze a családok a tojásgörgetésre. A játék egyben verseny is, melynek keretében a gyerekek megpróbálják minél távolabb gördíteni a tojásokat a dombokon.

Németország : húsvéti tűz

Fotó: Wikimedia

Főleg Németország északi területein szokás a húsvéti tűz vagy a húsvéti kerék meggyújtása – rőzsével és szalmával, vagy a télről megmaradt karácsonyfa ágaival kitömött, tölgyfából készült kereket gyújtanak meg és gurítanak le egy közeli lejtőn. Ha a kerék leér a lejtő aljára, az jó termést jelent.

Brazília: Júdásbábu égetés

Brazíliában a húsvéti hagyományok nem a tojás körül forognak. A Jézus feltámadása előtti éjszaka egy Júdásnak öltöztetett szalmabábut visznek ki a főtérre, ahol máglyát állítanak neki és éjfélkor felgyújtják – vagy megvesszőzik és felakasztják, így állva bosszút a Jézust eláruló tanítványon. A hagyományt Latin-Amerika egyes részein újévkor is megismétlik, akkor a gonosz szellemeket kívánják elűzni vele.

Guatemala: színes porfelhők

Fotó: Pixabay

Valószínűleg a legszebb húsvéti rituálénak Guatemala utcáin lehetünk szemtanúi, ahol a lakosok a szivárvány minden színében pompázó fűrészport a földre szórva készítenek mintás „szőnyeget”. A virág- és geometriai motívumokat ábrázoló porszőnyegből aztán színes porfelhő uszály lesz, amint a misére vonuló tömeg végighalad rajta.

Peru: tengerimalac-vacsora

A perui tradicionális konyha egyik ínyencsége a tengerimalac, melyet évezredek múltával még ma is előszeretettel fogyasztanak. Ennek megfelelően az egyik Cusco környéki templom freskójának az utolsó vacsorát ábrázoló jelenetében tengerimalac került a tálra Jézus elé. A kontinensre érkező spanyol hódítók valószínűleg ezzel a motívummal akarták közelebb vinni Isten igéjét az indián lakossághoz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET