Top 7 Temesvár – paloták, parkok, múzeumok

Lássuk, mi az, amit semmiképpen se hagyjunk ki a bánsági városban járva.

Fotó: 123rf

Pezsgő éjszakai élet, látványos építészet, skanzen és parkok – Temesvár multikulturális közegében mindenki megtalálja a neki való programot.

​LLOYD-SOR (KORZÓ)

Fotó: Getty Images

A város központi része, a Lloyd-sor (mai nevén Piața Victoriei) két hosszú sétányból áll, közöttük zöldellő parkkal. A korzó két oldalát monrchiabeli bérházak és paloták szegélyezik; a legimpozánsabb épület a Lloyd-palota, amelyben ma a műszaki egyetem rektorátusa működik. De ugyanígy érdemes elidőzni a Széchenyi-, a Dauerbach-, a Neuhausz-, a Merbl-, a Weiss- és a Hilt-palota előtt is.

Szent György-székesegyház

Fotó: Getty Images

A városban Dómtemplomként ismert barokk stílusú római katolikus katedrális építése 1736-ban kezdődött és 1773-ban fejeződött be. Nem csak kívülről impozáns: több mint százéves, 46 regiszteres orgonája a párizsi Saint-Denis-székesegyház orgonájának mása. A barokk stílusú oltárokat márványfestéssel díszítették, a főoltár sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló képét Michelangelo Unterberger, a bécsi művészeti akadémia egykori igazgatója festette 1754-ben.

​ORTODOX KATEDRÁLIS

Fotó: Getty Images

Románia egyik legmagasabb (90,5 méter) temploma 1936 és 1941 között épült, de a második világháború viszontagságai miatt a belső terét csak 1956-ra sikerült befejezni. A Bánsági Ortodox Metropólia katedrálisa a Piaţa Victoriei, a város központi terének déli végén áll, építészeti stílusa egyedi és szokatlan egy ilyen méretű épület esetében: neo-moldvai és bizánci elemeket ötvöz a hagyományos román egyházi építészeti tradíciókkal. Az impozáns székesegyház alagsorában értékes kegytárgy- és ikongyűjteményt őriznek.

BÁNSÁGI MÚZEUM (HUNYADI KASTÉLY)

Fotó: 123rf

A város legrégebbi, ma is álló épületét még Károly Róbert király építette a XIV. század elején, majd Hunyadi János tulajdonába került, aki átépítette az 1443-as földrengést követően. A középkori várkastély elpusztult Temesvár 1849-es ostroma során, a mai formáját az 1856-ban befejeződött újjáépítést követően nyerte el. Az eredeti várnak mára két bástyája és egy tornya maradt meg. A XIX. század vége óta a jelentős régészeti gyűjteménnyel rendelkező Bánsági Múzeum otthona.

​RÓZSAPARK

Fotó: Wikimedia.Commons

A „virágok városaként" is ismert Temesváron számos park található, közülük is kiemelkedik a XIX. század végén létesített Rozárium (ma Rózsapark). A Béga jobb partján található parkban ma több mint 10 ezer rózsatő pompázik, volt idő, amikor itt 1200 különbözőfaj virágjaiban gyönyörködhettek a pihenni vágyók. A két világháború között baldachinokat, rondókat és sétányokat alakítottak ki. Temesváron járva ne hagyjuk ki a Botanikus Kertet és az Állatkertet sem

​TEMESVÁRI MŰVÉSZETI MÚZEUM (BAROKK PALOTA)

Fotó: Wikimedia.Commons

Temesvár a XVIII. században került Habsburg-fennhatóság alá. A bécsi udvar jelentős városrendezési fejlesztéseket hajtott végre, ennek eredményeként számos barokk épület jelent meg a településen. Közülük is kiemelkedik a ma Barokk Palota néven ismert egykori tanácsház, amely az évszázadok során számos funkciót töltött be – jelenleg a Temesvári Művészeti Múzeum otthona és így számos értékes műtárgy őrzője.

​BÁNSÁGI FALUMÚZEUM

Fotó: muzeulsatuluibanatean.ro

Kellemes, üdítő séta egy közeli erdőben a városközpont forgataga után. Ez Románia egyetlen skanzene, amelyben a régióra jellemző tradicionális házak mellett teljes faluközpontot alakítottak ki polgármesteri hivatallal, iskolával és templommal. A falumúzeumban magyar, szlovák, szerb és sváb ház is található, a skanzen épületeinek berendezése összesen több mint 13 ezer hagyományos használati és dísztárgyból áll.

AMI MÉG ÉRDEKELHET