Top 7 Timişoara – palate, parcuri, muzee

Iată ce nu trebuie ratat dacă vizităm orașul bănăţean.

Foto: 123rf

Viaţă culturală vibrantă, arhitectură spectaculoasă, muzee și parcuri – toată lumea va găsi un program potrivit în mediul multicultural al Timișoarei.

ANSAMBLUL URBAN INTERBELIC „CORSO"

Foto: Getty Images

Partea centrală a orașului, numită înprezent Piața Victoriei, este formată din două promenade lungi, cu un parc verde între ele. Cele două părți sunt pline de case și palate impozante ridicate la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX; cel mai impresionant este Palatul Lloyd, în care acum funcționează rectoratul Universității Politehnice. Dar merită să zăboviți și în fața palatelor Széchenyi, Dauerbach, Neuhaus, Merbl, Weiss și Hilt.

CATEDRALA SFÂNTUL GHEORGHE

Foto: Getty Images

Construcția Domului Romano-Catolic în stil baroc a fost finalizată în 1773. Nu doar din exterior este impresionantă: orga cu 46 de registre mai vechi de o sută de ani este copia celei din biserica pariziană St. Denis. Altarele au fost decorate în stil baroc și rococo, pictura altarului principal, înfățișând pe Sfântul Gheorghe ce ucide dragonul, a fost realizată în 1754 de maestrul vienez Michelangelo Unterberger.

CATEDRALA MITROPOLITANĂ 

Foto: Getty Images

Una dintre cele mai înalte biserici din România (90,5 metri) a fost construită între 1936 și 1941, dar din cauza vicisitudinilor celui de-al doilea război mondial, interiorul a fost finalizat abia în 1956. Catedrala Mitropoliei Banatului este situată la capătul sudic al Pieței Victoriei, stilul său arhitectural fiind unic pentru o clădire deaceastă dimensiune: combină elemente neo-moldovenești și bizantine cu tradițiile arhitecturale ale bisericilor tradiționale românești. În subsolul catedralei impunătoare există o colecție valoroasă de artă bisericească.

MUZEUL BANATULUI (CASTELUL HUNIADE)

Foto: 123rf

Cea mai veche clădire din oraș a fost construită între anii 1308–1315 de Carol Robert de Anjou și reconstruită după cutremurul din 1443 de către Ioan de Hunedoara. Castelul medieval a fost distrus în timpul asediului din 1849, câștigând actuala formă după o reconstrucție finalizată în 1856. Din cetatea originală au rămas doar două bastioane și un turn. De la sfârșitul secolului al XIX-lea găzduiește Muzeul Banatului, cu o colecție arheologică semnificativă.

PARCUL ROZELOR

Foto: Wikimedia.Commons

În Timișoara, cunoscut drept „orașul florilor", se găsesc numeroase parcuri, iar dintre ele se remarcă Parcul Rozelor înfiinţat în 1891, cu ocazia Expoziției Universale. În trecut, numele parcului era Rosarium și aici existau peste 1200 de varietăți de trandafiri. În perioada interbelică a fost regândit în stil englezesc, cu alei, baldachine, rondouri de trandafiri şi un teatru în aer liber. Dacă ajungem în Timișoara, să nu ratăm nici Parcul Botanic sau Grădina Zoologică.

MUZEUL DE ARTĂ (PALATUL BAROC)

Foto: Wikimedia.Commons

Timișoara a intrat sub stăpânire habsburgică în secolul al XVIII-lea. Curtea de la Viena a efectuat dezvoltări urbane semnificative, în urma cărora în oraș au apărut numeroase clădiri baroce impozante. Printre acestea se remarcă fostul sediu al prefecturii, cunoscut astăzi drept Palatul Baroc, care a avut mai multe funcții în cursul secolelor – în prezent oferind loc Muzeului de Artă din Timișoara și numeroaselor opere de artă valoroase.

MUZEUL SATULUI BĂNĂŢEAN

Foto: muzeulsatuluibanatean.ro

O plimbare plăcută într-o pădure din apropiere, după agitația din centrul orașului. Este singurul muzeu cu profil etnografic din România care, pe lângă casele tradiționale caracteristice regiunii, cuprinde centrul civic al satului, format din Primărie, Biserică, Școală, Casă Națională (cu destinație culturală) și birt. Muzeul prezintă şi Aleea Etniilor, ce îşi propune să ofere vizitatorilor interesaţi o imagine asupra culturii şi civilizaţiei etniilor conlocuitoare din Banat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET