Top 5 izvoare termale islandeze – locuri cu foc și gheață

În Islanda sunt înregistrate peste 250 de izvoare termale mai mici și mai mari. Să vedem unde merită să ne scăldăm!

Laguna albastră Islanda
Foto: Getty Images

Cultura balneară locală se bazează pe tradiții vechi de secole: pentru a compensa vremea aspră, insularii au vizitat în mod regulat bazinele naturale cu apă caldă după muncă, care erau și locuri de întâlniri populare, adică scenele publice ale activităților sociale.

Blue Lagoon

Foto: Getty Images

Deși apa sa este naturală, laguna în sine este rezultatul activității umane din 1976.

Atunci a fost construită, în premieră mondială, centrala geotermală din Svartseng, pentru producerea de energie electrică, apă caldă și termoficare. Apoi la începutul anilor 1980 câțiva localnici au observat că apa de mare încălzită care curge din centrală are un efect benefic, vindecând mai multe probleme ale pielii. Descoperirea a fost urmată de înființarea unei băi publice. Apa din lagună (care este sărată, întrucât apa de mare se infiltrează printre crăpăturile pietrelor de lavă în zonă, și de culoare alb-albăstruie, ce se datorează dioxidului de siliciu) este schimbată complet la fiecare două zile, ceea ce garantează că este curată, fără substanțe chimice.

REYKJADALUR

Foto: Unsplash

Valea Aburului, în traducere literală. Poteca ce duce acolo din localitatea Hveragerði nu este foarte obositoare, deși în mare parte trece pe un teren în urcare – însă nu este recomandată persoanelor cu acrofobie, deoarece o parte din traseu duce pe vârful defileului. Valea este învăluită în aburii izvoarelor termale, dar nici acestea, nici mirosul de sulf nu pot intoxica călătorul: indicatoarele ne informează unde este apa potrivită pentru scăldat și unde este periculos de fierbinte. Nu există bilet de intrare, dar nici vestiar, deci trebuie să ne dezbrăcăm și să ne îmbrăcăm în aer liber.

Caii sau oile islandeze pasc liniştite și fac parte din peisajul romantic...

LACUL VULCANIC VÍTI

Foto: Getty Images

Spre deosebire de apa din peștera cu apă termală Grjótagjá, în lacul vulcanic cu culori magice creat ca urmare a unei erupții se poate face baie – dar numai în locurile desemnate, mai ales vara. Prudența nu strică mai ales aici, în umbra unui vulcan inactiv (Askja): conținutul de sulf al apei este extrem de ridicat, vom purta mirosul mult timp de pielea noastră, iar albia poate fi noroioasă pe alocuri (iar noroiul fierbinte) – în plus, temperatura apei variază. În ciuda „dificultăților”, Víti este una dintre cele mai populare băi termale naturale din estul țării, pe Platoul Islandez.

Scăldatul este gratuit, însă nu veți găsi aici vestiar și nici alte servicii.

HELLULAUG

Foto: Getty Images

Această micuță piscină naturală se găsește lângă autostradă, în apropierea plajei de la Vatnsfjörður, însă călătorul care se încălzește în apă nici nu simte vecinătatea drumului, întrucât, pe de o parte, bazinul nu este vizibil de pe șosea, pe de altă parte zona nu este prea aglomerată. Din apa cu temperatură extrem de plăcută (38 de grade Celsius) a bazinului cu o adâncime de 60 cm ne putem bucura de priveliștea fiordului și a golfului Breiðafjörður. Cine se încălzește brusc de la panoramă sau de la apă se poate răci rapid în marea aflată la doar câțiva pași. Este gratuit, însă îi lipsesc orice fel de facilități.

Kerlingarfjöll

Foto: Getty Images

O femeie trol se plimba pe această parte a platoului care domina centrul Islandei și, la răsăritul soarelui, s-a transformat în piatră. Potrivit legendei, așa s-a născut Kerlingarfjöll (kerling = doamnă bătrână; fjöll = munte), dar geologii, desigur, au o explicație ceva mai practică a modului în care s-a format acest lanț muntos vulcanic, care este un paradis de drumeții. Traseul dintre munți, văi, ghețari și câmpuri geotermale duce probabil în cea mai pitorească parte a Islandei, cu diferite nuanțe de roșu, galben, maro și verde, precum și la bazinul termal cu același nume, în care se pot scălda simultan maxim 15 persoane. Acesta din urmă este rezultatul unui foraj de probă, apa fiind bogată în fier, cu temperatura în jur de 34-37 de grade, iar locurile cele mai calde sunt la mijloc. Este gratuit și nu există vestiar.


AMI MÉG ÉRDEKELHET