Top 7 grădini botanice magice

Cum poate arăta grădina botanică tropicală a unui oraș cu milioane de locuitori, un parc încastrat între zgârie-nori, eventual o grădină creată în junglă ori între munți? Haideți să vedem ce le face speciale.

Nongnooch botanikus kert
Foto: 123rf


Grădina Botanică din Montreal, Canada

Foto: 123rf

Întinsă pe 75 de hectare, este una dintre cele mai importante grădini botanice din lume, care găzduiește plante speciale și rare. Jardin Botanique de Montréal a fost fondată în 1931, fiind de atunci o populară oază în inima orașului canadian. În parc se găsește și o grădină chineză și una japoneză. Sunt organizate frecvent diferite programe și festivaluri, când sunt expuse și instalații de artă: tema imaginii de mai sus este mixul de culturi.

Jardim Botânico, Rio de Janeiro, Brazilia

Foto: 123rf

Parcul a fost fondat în 1808 de către regele portughez Ioan al VI-lea, cu scopul aclimatizării condimentelor din Indiile de Vest (nucșoară, piper, scorțișoară), înainte de a fi importate în Europa. În cele din urmă, Jardim Botanico a fost deschisă publicului în 1822. Parcul este vizitat cu plăcere și de ornitologi, deoarece este mai ușor să observi păsările în zone deschise decât în pădurea tropicală densă. În grădina botanică de 140 hectare putem admira 6.500 de specii de plante.

Grădina Botanică din Singapore

Foto: 123rf

A fost construită în urmă cu peste 158 de ani lângă aglomerata Orchard Road, fiind singura grădină tropicală inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Nu este o simplă atracție turistică, ci și o adevărată Mecca pentru fanii orhideelor: se găsesc aici peste 20 mii de exemplare din fabuloasele plante. În grădina botanică de 183 de hectare, vizitatorii sunt așteptați și de o grădină de ghimbir și o pădure tropicală umedă, dar ne putem întâlni și cu grupuri de maimuțe sălbatice.

Kew Gardens, Grădinile Botanice Regale, Anglia

Foto: 123rf

Făcând parte din Grădinile Botanice Regale, Kew Gardens este cea mai mare colecție botanică din lume. Putem admira 30.000 de plante diferite în parcul creat în anii 1840, aici fiind și ierbarul cu cele mai multe plante uscate și ierburi medicinale. Imensul parc nu este doar o atracție minunată, dar și o instituție educațională și de cercetare recunoscută la nivel internațional – cu o bibliotecă ce numără 750.000 de volume.

Grădina Botanică Națională Kirstenbosch, Africa de Sud

Foto: 123rf

Grădina Botanică Națională Kirstenbosch se află la poalele Muntelui Masă (Table Mountain), fiind singura grădină botanică în care au fost plantate doar plante native. Porțile parcului s-au deschis în 1913, iar pentru celebrarea centenarului din 2013 s-a construit și podul poreclit The Boomslang, adică șarpele de lemn.

Grădina Botanică Tropicală Nongnooch, Thailanda

Foto: 123rf

Grădina Nongnooch din Pattaya are 500 de hectare. Parcul exotic de plante, care se întinde pe dealuri și văi, a fost deschis publicului în 1980, devenind rapid una dintre cele mai populare atracții ale regiunii. Este unic și prin amestecarea arhitecturilor unor grădini europene, franceze și orientale, având în prezent chiar și un parc de dinozauri.

Grădina Botanică Regală, Sydney

Foto: 123rf

Printre zgârie-norii din Sydney, în cartierul de afaceri se găsește Grădina Botanică Regală, ocupând un loc de vază în faimosul port al orașului, lângă cealaltă atracție uimitoare, opera. Grădina deschisă în 1816 este cel mai vechi institut științific din Australia. A fost o perioadă când aici au trăit și 20 mii de lilieci, care au cauzat uneori probleme serioase: animalele au consumat fructele deseori fermentate ale palmierului de cacao, atacând apoi „în stare de ebrietate" oamenii care se plimbau prin grădină. Majoritatea liliecilor s-au mutat acum în pădurea densă din apropiere.

AMI MÉG ÉRDEKELHET