Itáliai túrajavaslatok az autók és az autózás szerelmeseinek!

Olaszország bővelkedik autós múzeumokban, amelyek ráadásul történelmi jelentőségű régiókban (mint Toszkána vagy Lombardia) találhatók.

Tökéletesen felújított, legendás veteránautók, korabeli relikviák, betekintés az automobilizmus hőskorába – ezt kínálják a neves olasz autó- és motormárkák múzeumai. Ráadásul az odavezető út önmagában is élményt jelent - főleg, ha szánunk időt Toszkánára!

Fotó: ferrari.com

Museo Ferrari

A római korban alapított Modena rengeteg látnivalót kínál, katedrálisa és főtere az UNESCO Világörökség része. Az autóval Kolozsvártól 1300 kilométerre lévő város azonban egészen másért vonzó az autórajongók számára.

Modena és környéke ugyanis az automobilizmus Mekkája, a legendás itáliai márkák otthona.

A sebességvágy mindenkit azonnal hatalmába kerít, amint belép a lehetetlenül sárga Museo Enzo Ferrariba. A világhírű márka alapítójának szentelt modenai múzeum a névadó mérnök szülőházát és benne apjának egykori műhelyét öleli körül. Innen csupán félóra Maranello, amely a Ferrari gyár mellett otthont ad a modenai létesítmény testvérmúzeumának, a Museo Ferrarinak is – benne még több versenyautóval és sportkocsival. A kettő között, Modena külterületén egy világhírű magángyűjtemény, az előzetes bejelentkezés alapján látogatható Colezione Umberto Panini található, amely az 1914-ben alapított Maserati történetét mutatja be.

Fotó: Museo Ducati

Ducati Múzeum

Innen északkeletre mindössze 35 km-t kell autózni, hogy megérkezzünk Sant'Agata Bolognese városába, a Lamborghini főhadiszállására, ahol természetesen egy újabb múzeum található. Nemcsak a traktorokkal kezdődő múlttal ismerkedhetünk meg, de a márka kevésbé ismert Forma–1-es programjával is. De ezzel még nem értek véget a környék benzingőzös látnivalói: újabb 25 km, ezúttal délkeletre, és beérünk Bologna külterületére, ahol a Ducati Múzeum hat termében követhetjük végig az olasz motorkerékpár-márka történetét. Ugyancsak Európa egyik legrégebbi egyetemi városában találjuk az olasz veteránautókat felölelő Righini gyűjteményt is.

Fotó: Shutterstock

Ahhoz, hogy élvezni és értékelni tudjuk a látnivalókat, érdemes több napot rászánni a különböző tárlatokra, a „szünetben” pedig felkereshetjük Toszkána egyik legszebb autóútját. A Bolognától 110 km-re lévő Firenze és Siena között kanyargó SR222 népszerűségét az adja, hogy Chianti régió legvarázslatosabb településein halad át, miközben az út mentén festővászonra kívánkozó szőlődombok sorjáznak. Castellina di Chiantinál pedig térjünk le Poggibonsi felé az SS429-esen.

A kevésbé forgalmas, de még kanyargósabb út ugyanolyan elbűvölő tájat szel át. Tökéletes élmény!

Fotó: Unsplash

Toszkánát elhagyva, Olaszország másik autóipari fellegvárát az ország északi részén, Milánó és Torino vonzáskörzetében találjuk, és a közelben kanyarog Európa egyik legismertebb szerpentinje is. Milánó Kolozsvártól 1400 kilométeres autóútra található, de bárhonnan is induljunk, érdemes mintegy 200 km-es kitérőt tenni Dél-Tirol tartomány felé.

A vezetés szerelmesei számára ugyanis kihagyhatatlan az SS38-as úton fekvő, Prato allo Stelvio és Bormio közötti Stelvio-hágó.

Híres északkeleti szakasza 48 számozott és sokszor bevehetetlennek tűnő hajtűkanyarral emelkedik a legmagasabb, 2758 méteren lévő pontig – ezzel a Stelvio Európa második legmagasabb hágója, amely autóval járható.

Fotó: museoalfaromeo.com

Museo Alfa Romeo

Milánóba érkezve már ellazulhatunk, a divat fővárosa ugyanis az autók tekintetében is stílusos. Erről a milánói dómtól fél órára, Arese elővárosban lévő impozáns Alfa Romeo Történeti Múzeumban győződhetünk meg, ahol közel 70 szebbnél szebb oldtimer mutatja be a patinás márka történetét. Milánóból kétórás autóút Torino, a Fiat fellegvára – hacsak nem iktatunk be egy kitérőt a Malpensa reptér mellett lévő Cascina Costa faluba, ahol az MV Agusta motorkerékpárok múzeuma található. A torinói Fiat Történelmi Központ ingyenesen látogatható, míg az egyedi tanulmányokat bemutató Pininfarina Múzeum előzetes bejelentkezés után kereshető fel.

A városban székel a Nemzeti Automobil Múzeum is, amelynek tárlata a teljes olasz autóipart fogja át.

Hazafelé újból nekivághatunk a Stelvio-hágónak, de ha az autópályát választjuk Milánó után, Bresciában mindenképpen álljunk meg a középkori kolostorban berendezett Mille Miglia Múzeumban, amely a világ egykori leghíresebb országúti autóversenyének résztvevőit mutatja be.

AMI MÉG ÉRDEKELHET