Tour de Mont Blanc – ITINERAR PENTRU 11 ZILE (Partea a II-a)

Turul Mont Blanc începe din Les Houches, de lângă legendarul oraș francez de alpinism Chamonix, și se merge în sens invers acelor de ceasornic prin Italia și apoi prin Elveția înapoi în Franța. Desigur, nu este obligatoriu să mergem pe aici, deoarece putem intra și ieși oriunde din traseu.

Din fericire, itinerariile sunt foarte variate pentru că Turul Mont Blanc nu se îndepărtează prea mult de civilizație. Vom împărtăși un itinerar încercat deja de noi, pe care îl puteți modifica oricând dacă doriți.

ITINERAR

Fotó: autourdumontblanc.com

Ziua 1

Pornim la drum din Les Houches (Franța), lăsând mașina aici, într-una din parcările gratuite TMB pentru maximum două săptămâni. Atenție, parcările nu sunt păzite. Începând cu o urcare puternică, facem 16 km până la Les Contamines, în timp ce ne așteaptă o creștere de nivel de aproximativ 640 m și tot atâția de coborâre. Aclimatizarea devine mai specială datorită Ghețarului Bionnassay și podului suspendat peste râpa ghețarului.

Ziua 2

Pornind din valea impresionantă a campingului Montjoie (unde participanții la TMB primesc la bar un pahar de bere de bun venit), o creștere de nivel de 1.316 metri este doza noastră zilnică, distanța totală fiind de 18 km până la casa Auberge Refuge Nova din Les Chapieux. Din fericire, vom și coborî aproape 1.000 de metri, așa că cei care suferă de durere de genunchi ar fi indicat să-și facă încălzirea pentru articulațiile mai slabe înainte. Când ajungem însă la destinație, pensiunea ne întâmpină ca o adevărată oază cu o cină fantastică.

Ziua 3 și 4

Ajungem în Italia, și de aici putem admira versantul sudic al Mont Blanc-ului. Ghețare, vârfuri, 15 km și multă, multă urcare până la Rifugio Elisabetta, pentru ca ziua următoare, parcurgând alți 18 km, să coborâm în Mecca alpinismului, Courmayeur. Dacă avem timp, aici putem face o pauză chiar de o întreagă zi pentru a ne împrospăta pentru continuarea traseului, sau să facem cumpărături în zecile de magazine turistice și să ne bucurăm de cultură.

Ziua 5

Foto: Shutterstock

Obiectivul este o cabană numită după marele alpinist Walter Bonatti, un loc extrem de ordonat și curat. Chiar dacă în această etapă trebuie să urcăm pârtiile dificile ale Val Ferret, în schimb după 12 km și o diferență de nivel de 860 metri ajungem într-unul din cele mai izolate puncte ale Turului Mont Blanc: drumul pentru vehicule nu duce până la adăpost, așa că cine face drumeția cu transfer de bagaj, aici nu-și va primi rucsacul. În schimb, ne putem bucura de priveliștea uriașilor montani ai triplei frontiere, în fața noastră. Aici se ridică pereți incredibili de stâncă cât de departe se poate vedea cu ochiul.

Ziua 6 și 7

Următoarea zi ajungem în Elveția, iar după ce urcăm un pic ajungem în La Fouly, unde aproape întotdeauna aglomeratul Camping de Glaciers poate fi refugiul nostru – și aici rezervarea în avans este foarte recomandată. După ce în ziua precedentă am mers 20 km, a șaptea zi vine cu o plimbare relativ confortabilă de 15 km până la pensiunea Plen Air din Champex-Lac. Pe malul Lacului Champex putem admira peisajul, în timp ce savurăm una dintre cele mai bune beri – blonde sau brune – din lume, din oferta Brasserie du Mont Blanc.

Ziua 8

Parcurgem 16 km până la Trient, dar înainte de a coborî, la Fenêtre de Arpette ajungem în cel mai înalt punct al drumeției, la o altitudine de 2.700 de metri. Desigur, priveliștea și panorama ghețarului Trient merită din plin efortul, la fel și frumoasa pădure prin care ajungem acolo.

Ziua 9 și 10

Fotó: Unsplash

Luăm direcția spre Tré-le-Champ, iar cei 13 km ai acelei zile ne duc deja înapoi spre valea Chamonix. În a zecea zi, plecând de la casa La Boerne, veche de un secol, cele mai frumoase două secțiuni ale turului se vor desfășura în fața noastră - provocatoare și din punct de vedere tehnic. Să nu ne așteptăm la via ferrata, și așa ne vom întâlni cu fiare instalate în stâncă, pante aproape verticale și zăpadă în august! Dacă putem, rezervându-ne locul din timp în avans, să petrecem noaptea în cabana Lac Blanc, pentru a finaliza turul în condiții mai bune pe munte.

Ziua 11.

Încet, trebuie să ne luăm rămas bun de la florile alpine, sunetul clopotelor, izvoarele cu apă curată și urcările istovitoare: în ultima zi trebuie să ne calculăm o scădere de nivel de 1.700 metri și – în funcție de cazarea pentru noapte – 20-25 de km de mers pe jos, traseu care părăsește Chamonix și ne duce înapoi până la Les Houches.

Au revoir, arrivederci!

AMI MÉG ÉRDEKELHET