Tour du Mont Blanc – toate informațiile la un loc (Partea I)

Cabane, flori alpine și o mulțime de vaci, dar și salturi semnificative de nivel: o drumeție în jurul celui mai înalt vârf din Europa, în timpul căreia putem avea parte de o adevărată experiență alpină, ieșind doar puțin din limitele civilizației.

Tour de Mont Blanc (TMB) nu este o simplă excursie ci o aventură uriașă, uluitor de spectaculoasă – și nici nu este prea departe. V-am adunat la un loc toate informațiile importante.

Foto: Pixabay

Tour du Mont Blanc (TMB) este un trekking alpin lung de 170 km în jurul lanțului muntos care cuprinde cel mai înalt vârf de pe continentul nostru, fiind situat în trei țări. Am putea crede că este doar o excursie mai lungă, dar având în vedere diferența de nivel de 10 mii de metri care trebuie depășită, această drumeție este ca și cum am urca pe vârful Everestului după care am și coborî. Deși într-un ritm normal Mont Blanc-ul poate fi ocolit în aproximativ 11 zile, versanții sunt surprinzător de abrupți, iar zăpada care apare chiar și în mijlocul verii ne face traseul și mai dificil.

Cabane și hoteluri

Foto: Shutterstock

Refuge Bonatti

În zonele mai înalte, cazarea este asigurată în cabane sau campinguri, care de obicei sunt deschise garantat doar în iulie și august, așa că e mai bine să plecăm la drumeție în aceste luni.

Pentru întregul TMB este adevărat însă că trebuie să ne alegem o atitudine care ni se potrivește: ne duce cineva echipamentul sau îl cărăm singuri? Avem nevoie de ghid sau ne descurcăm singuri cu partea de organizare și orientare? Ne odihnim în cabane și campinguri sau, unde este posibil, într-o cazare cu confort superior? Care este factorul principal: economisirea, performanța sau confortul? Practic, în cele mai multe locuri ne putem caza în refugii – 50-90 de euro de persoană pe noapte cu demipensiune – dar putem și să coborâm în localități pentru a ne găsi un camping, B&B sau hotel.

Este bine de știut că locurile din adăposturi trebuie rezervate cu luni înainte.

Bineînțeles, putem avea noroc la cazările mai mari și putem obține un loc din întâmplare, dar evident că e mai bine să pornim liniștiți la drum dacă știm că la sfârșitul unei zile obositoare ne așteaptă o cazare sigură. Acest lucru este valabil mai ales în punctele mai pustii, unde pe o rază de kilometri nu există o altă alternativă de cazare.

Dacă alegem cabana, va fi ceva mai scump decât campingul, în schimb priveliștea este sublimă în multe locuri. Va fi o adevărată experiență să ne bucurăm de răsăritul soarelui pe un versant răcoros din vârful Europei. Dacă, în schimb, simțim că avem nevoie de un pic de răsfăț în timpul lungului drum, putem vâna și hoteluri în localități mai mari. Chamonix și Courmayeur de exemplu merită cu siguranță câte o zi în plus, dacă se potrivește cu timpul alocat acestei excursii.

Aprovizionare și independență

Foto: Unsplash

Putem alege, desigur, o firmă drept ghid, care va organiza întreaga noastră drumeție, va rezerva cazările, dacă este necesar, va rezolva transportul bagajului nostru, și chiar ne va arăta zi de zi direcția. Totuși, dacă ar fi să mergem singuri, o putem face cu curaj. Marcajele pentru TMB sunt ușor de urmărit, drumul este evident, este aproape imposibil să ne rătăcim.

Bagajul nostru să nu depășească 10 kg – numeroasele urcări și coborâri nu sunt prea plăcute cu o greutate mai mare. În schimb, nu este nevoie să transportăm cantități mari de apă, deoarece multe izvoare și adăposturi ne străbat drumul.

Dar cum rămâne cu mâncarea?

Este o soluție bună să cerem din start demipensiune în cabane, sau la plecare să cumpărăm lunch-bag-ul disponibil în multe locuri. În legătură cu demipensiunea, este de remarcat faptul că micul dejun nu este foarte interesant, oferind adesea doar biscuiți, müsli sau dulciuri, dar seara peste tot ne servesc cu o cină caldă hrănitoare cu mai multe feluri. Lunch-bag-ul costă câțiva euro și pachetul conține fructe, sandviș și ciocolată, cu care putem rezista chiar și până la cină, dar ar fi o greșeală să ratăm pe parcurs ofertele de prânz ale cabanelor, care sunt adesea adevărate experiențe gastronomice cu supele lor hrănitoare și specialitățile din ouă și brânză.

TMB în cifre

Fotó: Shutterstock

  • 10.000 m diferență de nivel
  • 170 km distanță
  • 3 țări
  • 7–11 zile
  • 50+ cabane
  • anual 20.000 de drumeți

Încă de la faza de planificare merită să studiem cu atenție site-ul www.autourdumontblanc.com, unde găsim într-un singur loc tot ce este într-adevăr util. Toate unitățile de cazare existente pe toți cei 170 km, cu date despre gradul de ocupare, planul rutei, informații despre vreme și hartă interactivă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET