Ahol már most süt a nap! Egzotikus ázsiai úti célok (1. rész)

Mit tehetünk, amikor Európában még nem akar felmelegedni az időjárás, miközben utazni vágyunk? A megoldást a trópusi éghajlatú, egzotikus országok jelentik.

Fotó: Shutterstock

Indonézia, Malajzia, Sri Lanka vagy Thaiföld tökéletes célpont lehet azok számára, akik legalább egy kicsi időre maguk mögött kívánják hagyni a nyirkos Öreg Kontinenst. Sorozatunk első részében az egykori Ceylont és a sokszínű Indonéziát mutatjuk be.

​SRI LANKA

Fotó: Shutterstock

  • Lakosság: 22,2 millió
  • Időzóna: UTC +5:30, +6
  • Beszélt nyelvek: angol, szingaléz, tamil
  • Hivatalos pénznem: sri lanka-i rúpia (LKR). 1 euró=350 rúpia
  • Éghajlat: trópusi; évi középhőmérséklet a tengerparton 26-27 °C, de hegyvidékeken már 18-20 °C

Indiát idéző sokszínűség, de akár egy hét alatt bejárható, emberi léptékben: Sri Lanka, a hajdani Ceylon népszerűsége egyre növekszik, de még mindig a Távol-Kelet titkos kincsei közé tartozik. A dél-ázsiai szigetország az egzotikus színvilágok, illatok, arcok, szokások kavalkádját nyújtja, ahol többféle vallás és tradíció él együtt, és ahol az Indiai-óceán partján lévő strandoknak, illetve a gazdag, évezredekre visszanyúló történelemnek köszönhetően pompásan lehet kombinálni a pihenést és a kulturális turizmust. Ráadásul mindezt a tradíciókat a mindennapokba beépítő emberek között tehetjük meg: a helyiek viselkedésére, öltözködési szokásaira nem gyakorolt radikális hatást a globalizáció. Az idelátogatókra leginkább a bámulatos teaültetvények, az eltűnt korokból megmaradt romvárosok, a látványos kegyhelyek és a lenyűgöző Buddha-szobrok tesznek mély benyomást.

Fotó: Unsplash

Sigiriya

A Pinnawala elefánt-árvaház mellet a természet és az ember különleges itteni kapcsolatát jól példázza az ország egyik legjelentősebb látványossága, a Sigiriya (azaz Oroszlántorok) is, egy síkvidékről drámaian kiemelkedő, hatalmas sziklaerőd. A 185 méter magas sziklán az 5. században épült fellegvárból mára csak rom maradt, de az elképesztő panorámáért mindenképpen érdemes bevállalni a nehézségekkel teli feljutást.

Fotó: Pixabay

Dambulla

Az UNESCO kulturális világörökségéhez tartozó Polonnaruwa romváros a 11-13. század között Sri Lanka fővárosa volt és ma is monumentális látványt nyújt, akárcsak a több mint kétezer éves Dambulla sziklatemplom. A freskókkal, szobrokkal díszített öt barlangrész közül a legnagyobb 15 méter magas, alapterülete pedig focipálya méretű. Sri Lanka egyik legfontosabb kegyhelye Anuradhapura, mintegy 2400 évvel ezelőtt ez volt az ország első fővárosa, és ahol a legenda szerint Buddha megvilágosodott a bó nevű fa árnyékában.

INDONÉZIA

Fotó: Shutterstock

  • Lakosság: 274 millió
  • Időzóna: UTC +7, +8, +9
  • Beszélt nyelvek: angol, holland, jávai, balinéz
  • Hivatalos pénznem: indonéz rúpia (IDR). 1 euró=16 300 rúpia
  • Éghajlat: egyenlítői, trópusi; évi középhőmérséklet 26-27 °C, az egyes hónapok ettől csak 1-2 °C-al térnek el.

Bali, Borneó, Jáva, Komodo – Indonézia a természeti szépségek igazi kavalkádját kínálja. A világ legnagyobb szigetországa közel 18 ezer szigetének mintegy harmada lakott, közülük Bali a legismertebb. Nem véletlenül, hiszen talán az egyik legszebb hely, amit el lehet képzelni.

Fotó: Unsplash

Ulun Danu

Jatiluwih óriási rizsteraszai gyönyörű látványt nyújtanak napfényes időben, a szinte mindig ködbe burkolózó Bratan-tavon meseszerű az Ulun Danu úszótemplom, de ugyanilyen megdöbbentően szép az Ulu Watu sziklafal tetejére épült szentély is. Balin járva mindenképpen érdemes ellátogatni Ubudba: az egyedi hangulatú, lüktető városban a legnagyobb élményt a majomerdő jelenti, ahol az állatok a látogatók lábai előtt rohangálnak.

Fotó: Unsplash

Prambanan

A fővárosnak is otthont adó Jáva az ország legnépesebb szigete, amely Jakarta régi kikötője és történelmi óvárosa mellett számos egyéb látnivalót kínál. Ilyen a jávai művészet fellegvára, a ma is önálló szultanátusi címmel büszkélkedő Yogyakarta, a hindu-buddhista korszak legnagyobb templomai, Borobudur és Prambanan, vagy a Bromo-Tengger Nemzeti Park három tűzhányója.

Fotó: Shutterstock

A három ország (Indonézia, Malajzia, Brunei) között megosztott Borneó-sziget igazi vonzerejét a természeti látnivalók jelentik, mindenekelőtt a dzsungel. A partok mentén pedig érintetlen strandok sorakoznak, míg a partközeli szigeteken változatos víz alatti élővilág kápráztatja el az utazókat. Komodón viszont éppen a szárazföldi fauna jelenti a legfőbb látványosságot, hiszen ez a természetes élőhelye a világ legnagyobb gyíkjának, a komodói varánusznak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET