5 izgalmas múzeum, ami 2024-ben nyitja meg kapuit

Ókori történelem, helytörténet, modern művészet és Shakespeare – idén jó néhány új múzeumot látogathatunk.

Fotó: Shutterstock

Mindazok számára, akik utazásaik során szívesen iktatják be a programba a múzeumlátogatást, 2024-ben nem lesz okuk a panaszra, ugyanis számos olyan izgalmas új múzeum nyit ebben az évben, ahol remek állandó kiállításokat és felejthetetlen időszaki tárlatokat láthatunk majd.

Kunstsilo, Kristiansand, Norvégia

Fotó: Kunstilo

Egy új „művészeti univerzum” nyílik 2024 késő tavaszán a norvég tengerparti városban, Kristiansandban. A Kunstsilo, amely egy felújított gabonasilóban kapott helyet, komoly vonzerő lesz majd a művészet rajongóinak. A szemet gyönyörködtető, szinte már félelmet keltő építmény önmagában is izgalmas látvány, de odabent a látogatók a hagyományos és a futurisztikus művészet fúziójával találkozhatnak. Interaktív digitális kiállítások és nemzetközi gyűjtemények várják a látogatókat három emeleten, és most először lesz egy helyen megtekinthető Nicolai Tangen norvég gyűjtő kollekciója is, amely Norvégia legnagyobb északi modernista művészeti gyűjteménye.

Perth Múzeum, Skócia

Fotó: Facebook

A skót Perth Múzeum várhatóan 2024 márciusában nyit, és középpontjában a Perth és Kinross régió történelme és kulturális öröksége áll majd. Skócia egyik legjelentősebb tárgya, nemzeti szimbóluma, a scone-i kő, az úgynevezett végzet Köve is megtekinthető lesz itt, ami 700 év után újra visszatér a régióba, ahonnan származik. Ráadásul a múzeum egy olyan Edward-kori épületben kap helyet, amely lenyűgöző múltra tekint vissza, és amely piacként, koncertteremként, birkózóhelyszínként, legutóbb pedig Perth városházájaként működött.

Museo Egizio, Torino, Olaszország

Fotó: Shutterstock

A torinói Museo Egiziót közel 200 évvel ezelőtt, 1824-ben alapítottak, ez a világ legrégebbi, ókori egyiptomi kultúrával foglalkozó múzeuma. A kétszázadik évforduló előtt a terek nagy részét átalakították, hogy jobban illeszkedjen Torino gazdag történelméhez, ugyanakkor modern elemeket is kapjon. A legszembetűnőbb változás a múzeum udvarán lesz, amely a Piazza Egizia nevet viseli.

Shakespeare Múzeum, London, Egyesült Királyság

Illusztráció: Facebook

A Shakespeare-rajongók hamarosan ott sétálhatnak majd, ahol a híres drámaíró és színész először állította színpadra korai produkcióit, a Rómeó és Júliát és az V. Henriket. A tervek szerint 2024 tavaszán nyíló tárlat a 2011 és 2016 között feltárt Curtain Playhouse helyén, vagyis London egyik legkorábbi színházának helyén nyílik Shoreditchben. Az új múzeum interaktív tárlata visszarepít minket a 16. századba és életre kelti William Shakespeare világát.

Nagy Egyiptomi Múzeum, Gíza, Egyiptom

Fotó: grandegyptianmuseumtour.com


Hosszú ideje ígérik, és tavasszal talán valóban megtörténik és a Nagy Egyiptomi Múzeum végre megnyitja kapuit, láthatóvá téve az ókori Egyiptom izgalmas kincseit. A gízai piramisoktól nem messze található intézményben több mint 100 000 műtárgyat állítanak ki a hatalmas, 490 000 négyzetméteres területen, beláthatjuk tehát, hogy hatalmas munkáról van szó. Gyűjteményének legizgalmasabb része bizonyára Tutanhamon fáraó kincse, amelyet most először állítanak ki azóta, hogy sírját több mint száz évvel ezelőtt felfedezték.

AMI MÉG ÉRDEKELHET