Praktikus autó városi és erdei túrákhoz – megújult a VW T-Cross

Átfogó modellfrissítésen esett át a Volkswagen népszerű kompakt-SUV modellje.

Fotó: Volkswagen

A T-Cross mindössze négy év alatt vezető pozíciót vívott ki a kompakt SUV-modellek körében, eddig ugyanis már mintegy 1,2 millióan döntöttek e sokoldalú Volkswagen mellett. Az Európán kívül Tacqua és Taigun néven is kapható T-Cross évente átlagosan mintegy 300 ezer darabos gyártási volumenével jelenleg a Volkswagen világszerte legsikeresebb modelljei közé tartozik.

Fotó: Volkswagen

A Volkswagen bemutatta a T-Cross új sorozatát – az autó átdolgozott dizájnnal, bővített alapfelszereltséggel és új tervezésű beltérrel érkezik a vásárlókhoz. Az előzetes értékesítés 2023 negyedik negyedévében kezdődik. Kívülről a T-Cross új tervezésű elejéről és hátuljáról ismerhető fel, amelyek új LED-fényszórókat és LED-technikájú nappali menetfényt, illetve szintén LED-technikájú hátsó lámpákat kaptak.

A Volkswagen új fejlesztése a T-Cross számára először kínált IQ.LIGHT - LED Matrix-fényszóró.

Fotó: Volkswagen

Az új T-Cross utasterének központi eleme a különálló infotainment-kijelző, az alapfelszereltséghez tartozó érintőképernyő képátlója 20,3 centiméter (8,0 col), míg a csúcsváltozaté 23,4 centiméter (9,2 col). A négyajtós, ötüléses modell emellett minden változatában már alapfelszerelésként digitális műszeregységgel készül. Amikor minden ülése foglalt, a T-Cross a hátsó ülés magasságáig pakolva 385-455 literes csomagtartót kínál, míg 60:40 arányban osztott hátsó ülése lehajtásával sík rakfelület alakítható ki, az első üléstámlák magasságáig pakolva akár 1281 literes térfogattal. Az első utasülés háttámlája a Life felszereltségi szinttől már alapfelszerelésként lehajtható, az így létrejövő 2398 milliméter hosszú, egybefüggő rakterület pedig a szörfdeszkától a siklóernyőig mindent elnyel.

Fotó: Volkswagen

A T-Cross világszerte azon kevés járművek egyike ebben a kategóriában, amely extraként a Menetasszisztens (Travel Assist) rendszerrel is felszerelhető. Ez az asszisztensrendszer a jármű támogatott hossz- és keresztirányú vezetését teszi lehetővé, így a T-Cross az elöl haladó forgalomtól és a megengedett sebességtől függően automatikus gyorsítással és fékezéssel szabályozhatja sebességét. Mindeközben a Menetasszisztens - a rendszer működési határain belül - a sebességkorlátozásokat, kanyarokat és körforgalmakat is tekintetbe veheti szabályzása során. Az autó emellett a Sávtartás-asszisztens (Lane Assist) technikájával tarthatja az éppen igénybe vett forgalmi sávot. Ha az új T-Cross felszereltsége DSG sebességváltót is tartalmaz, araszoló (Stop and Go) forgalomban is automatikusan közlekedhet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET