Vannak, akik az utazás során sem tudják kiengedni a gőzt – íme, mit tehetünk a vakációs stressz ellen!

Sokan küzdenek utazási szorongással, összeszedtük, mit lehet tenni ellene.

Fotó: Shutterstock

Az utazás környezetváltozással jár, a kényelmetlenségeket és a kiszámíthatatlanságot pedig nem mindenki viseli jól. Egy járatkésés vagy rossz idő, és máris elkezd szorongani az ember, sőt azt érzi, egyedül van ezzel a stresszel, mert látszólag senki más nem borul ki attól, ha törlik a járatát vagy elveszik a poggyásza. Íme néhány hasznos tanács, hogyan kezeljük jól a helyzetet!


RAGADD MAGADHOZ AZ IRÁNYÍTÁST!

Összpontosíts azokra a dolgokra, amiket kontrollálni tudsz, ezek közé tartozik az is, hogy pontosan megtervezel előre mindent. Az ütemterv része az, hogy nálad legyenek a gyógyszereid, a telefonodhoz való power bank és töltő, a kedvenc nassolnivalód, amit egyszerű örömforrásként bármikor előkaphatsz.

LASSÍTÁS

Iktass be egy kis pihenést, ha úgy érzed, túlságosan stresszel a sietség, a sok program vagy egyszerűen nem a neked megfelelő tempóban haladsz. Csoportos utazásnál persze ez nehéz, de néha nyugodtan maradj a szálláson pihenni, aludni, olvasni, napozni, töltődni, amíg a többiek valahol túráznak, raftingolnak, várost néznek.

Fotó: Shutterstock

ALUDD KI MAGAD!

Utazás előtt többet dolgozol, készülsz az útra, pakolsz, vásárolsz, de egyről elfeledkezel, a rendes alvásról? Ezzel sokan vannak így, és ettől csak ingerültebbek, feszültebbek lesznek, mire tényleg eljön a vakáció ideje. Hosszú repülőúton is aludj, amennyit csak tudsz, illetve a nyaralás előtti héten is igyekezz 7-8 órát aludni éjjel, hogy kiegyensúlyozott maradj!

5-4-3-2-1 TECHNIKA

Amikor feszült vagy, tereld el a figyelmedet egy gyors módszerrel, amihez az érzékszerveidre kell fókuszálnod. Nevezz meg öt dolgot, amit éppen látsz, négyet, amit tapintasz, hármat, amit látsz, kettőt, amit szaglással be tudsz azonosítani és egyet, amit ízlelsz. Ez mindig segíteni fog.

Fotó: Shutterstock

ELFOGADÁS

Azonosítsd be, hogy éppen mi stresszel, és tudatosítsd, ha ez jogos érzés, mert valóban idegesítő a helyzet, amibe kerültél. Ha ezzel megvagy, fordulj a probléma megoldása felé: koncentrálj a következő dologra, feladatra, amit csinálnod kell. Ha késik a járatod, jelezd, hogy nem érkezel meg időben és bookolj új járatra helyet. Ha nem jó a szállásod, keress, foglalj újat!

KREATIVITÁS

A mentális egészség fenntartásában fontos szerepet játszanak a kreatív tevékenységek, hobbik – válassz olyan kreatív passziót, amit könnyen magaddal tudsz vinni, és megnyugtat, lefoglal és összpontosítás kell hozzá, legyen az naplóírás, horgolás, rajzolás. Ezek a tevékenységek nemcsak a figyelmedet kötik le, de a feszültséget is levezetik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET