Légy résen – ezek a szélhámosok leggyakoribb trükkjei, amelyekkel turistaként találkozhatsz!

Csalók mindenhol vannak, még a legbiztonságosabb városokban is, sőt néhány országban még zsebesekre is érdemes fokozottan ügyelni.

Fotó: Shutterstock


HAZUG FOTÓK

Elszaporodtak az olyan szálláshirdetések, amik a képek alapján csúcsminőségű apartmanokat hirdetnek, a valóságban azonban lepukkant, igénytelen és koszos – de az is lehet, hogy a szállás elhelyezkedése sem felel meg a leírásnak. Mindig ellenőrizzük a hely értékeléseit több oldalon is, minden véleményt olvassunk el figyelmesen!

ADATLOPÁS

Fotó: Shutterstock

A bűnözők olyan eszközt csatlakoztatnak az ATM-hez, amely beolvassa a kártya-adatokat és a PIN-kódot. Mindig biztonságos helyen lévő pénzautomatát használjunk, és takarjuk le a kezeinkkel a gombokat, amikor megadjuk a kódot! Ugyanígy, mindig biztonságos Wi-Fi-hálózatokat vagy VPN-rendszert használjunk, és ne csatlakozzunk soha olyan hálózatra, amit nem tudunk beazonosítani!

INGYENES UTAZÁS ÉS KÉRETLEN AJÁNDÉKOK

Ha túl olcsónak (vagy egyenesen ingyenesnek) érzünk egy utazást, hajókirándulást vagy wellness-szolgáltatást, akkor legyünk résen: ne adjunk cserébe a telefonszámot, bankszámla- vagy hitelkártyaszámot, mert pórul járhatunk. Úgy tűnik, a kéretlen ajándékok sem mennek ki a divatból. A turisták által kedvelt helyeken gyakran előfordulnak olyan csalók, akik mindenféle ajándékokat tolnak az orrunk elé: a kis csecsebecséktől, a plüssjátékokon keresztül az ékszerekig. Végül azonban elkérik az árát egy kellemetlen vita keretében.

„ELROMLOTT" TAXIÓRA

Fotó: Pixabay

Sok országban elterjedt trükk a taxióra kikapcsolása: a sofőrök ezzel irreális összegeket is elkérhetnek egy-egy útért. Hogy ne szedjenek rá, érdemes meggyőződni beszállás előtt arról, hogy a taxióra megfelelően működik. Ha nem működik, még az utazás megkezdése előtt egyezz meg az árban a taxissal, vagy szállj ki az autóból!

ÁLRENDŐRÖK

Gyakori átverés, hogy néhány ember rendőrnek adja ki magát egyenruhában, igazoltatják a külföldieket, majd azt állítják, hogy lejártak az okmányaik, ezért rögtön helyben bírságolnának is. Mielőtt bárkinek odaadnánk az iratainkat, mindenképp kérjük meg az illetőt, hogy igazolja magát! Ha ezt nem teszi meg, de továbbra is akadékoskodik, akkor kérjük meg, hogy inkább a rendőrségen folytatódjon az „ügy".

A BARÁTSÁGOS IDEGENEK

Előfordulhat, hogy már a repülőtéren vagy a hotel aulájában lecsap ránk egy barátságos személy, általában helyi lakos, aki „jól ismeri" a környéket, ezért szeretné megmutatni a legjobb helyeket. Ha ebbe belemegyünk, ne lepődjünk meg, hogy az az étterem, bár, kávézó, ahová a jóakaró elvitt minket, extrém árakkal dolgozik. Mindig bízzunk a megérzéseinkben, és kerüljük el a hasonló helyzeteket!

​ZSEBESTRÜKKÖK

Fotó: Shutterstock

Vigyázzunk az értékeinkre, mindig zárható rekeszbe tegyük a pénzünket és a iratainkat, vagy vásároljunk lopásbiztos táskát.

  • Zsúfolt helyeken, pályaudvarokon, piacokon vagy fesztiválokon gyakori, hogy a zsebesek „véletlen" nekünk ütköznek, de a koccanás következtében a zsebünket is kiürítik.
  • A párban dolgozó zsebesek trükkje, hogy az egyik eltereli a turista figyelmét, közben a társa meg kirabolja. Gyakori szélhámosság, amikor a rászorulóknak gyűjtenek adományokat, amihez egy űrlapot is ki kell tölteni, és amíg a turista az adminisztratív feladatokkal foglalatoskodik, a zsebei már üresek is lettek.
  • Sokszor előfordul az is, hogy a csaló azt tetteti, hogy kisebb baleset történt vele, elesett és beütötte a fejét, vagy nem tud lábra állni, és segítséget kér. Ekkor érkezik lép akcióba tolvajtársa, kihasználva a turisták jóhiszeműségét.
AMI MÉG ÉRDEKELHET